Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nordkoreas raket ”direkt hot mot USA”

Foto: Jon Chol Jin/AP

USA:s president Barack Obama kallade på tisdagen Nordkoreas raketuppskjutning i helgen för ”ett direkt hot mot USA:s och dess allierades säkerhet”. Nu ska USA, Sydkorea och Japan driva igenom hårda sanktioner inom och utanför FN-samarbetet.

På måndagen hölls en telefonkonferens mellan statscheferna i USA, Japan och Sydkorea, som ledde till en överenskommelse om att arbeta för starka och effektiva FN-sanktioner mot Nordkorea, efter helgens raketuppskjutning.

Enligt Sydkoreas president Park Geun-hye är landet också överens med USA om att införa sanktioner och ”straffa” Nordkorea utanför FN-systemet, skriver Reuters.

Obama uppges ha kallat uppskjutningen ett direkt hot mot USA och dess allierades säkerhet, enligt Sydkoreas presidentkontor ”Blå huset”.

Den långdistansrobot som Nordkorea avfyrade ska vara kraftfullare än den som sköts upp 2012, med en räckvidd på upp till 12.000 kilometer, mot tidigare 10.000. Stora delar av USA skulle i så fall vara inom räckhåll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.