Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Nordkoreas strategi fungerar”

Nordkorea hävdar att man för fjärde gången lyckats genomföra en kärnvapenprovsprängning på onsdagen. Omvärlden fördömer med hänvisning till FN-avtal, men för Nordkoreas del är det i flera avseenden en framgångsrik strategi, enligt en expert.

– Nordkorea vill visa omvärlden hur långt fram man är, visa upp något som ser mer avancerat ut än vad det kanske egentligen är. Det finns experter som ifrågasätter om tidigare provsprängningar verkligen ägt rum – den dokumenterade strålningen skulle ha kunnat skapas på andra sätt, säger Thomas Jonter, professor i internationella relationer vid Stockholms universitet.

Han påpekar att det kommer att ta cirka en vecka innan en utredning kan landa i exakt vad som har hänt i Nordkorea på onsdagen. Landet säger sig ha provsprängt ett mindre kärnvapen med framgång.

– Något har hänt, så mycket vet vi, och det är tråkigt, men inte helt oväntat. Det ligger i Nordkoreas intresse att hela tiden påvisa att man har kapacitet att utveckla sitt kärnvapenprogram. Nu hävdar man att man tagit ett steg längre och utvecklat en vätebomb som ju har större sprängkraft, säger Thomas Jonter.

Det finns skäl att oroa sig för att närliggande länder som Sydkorea och Japan börjar undersöka sina kärnvapenmöjligheter, även om bägge länder har avtalat med USA om kärnvapenskydd mot löfte att inte utveckla egna. Det finns uppgifter om att just Japan har den kompetensen, men det är bara ett rykte understryker Jonter.

– Japan har hela den teknologiska kedjan och kan snabbt sätta ihop ett kärnvapen, sägs det, men det är inte bekräftat. De har absolut inte något officiellt program, det är tabu sedan andra världskriget, men kapaciteten ska finnas i källaren, så att säga.

Sedan tjugo år finns FN-fördraget CTBT som förbjuder provsprängningar. De åtta länder som inte ratificerat avtalet är USA, Israel, Kina, Iran, Egypten, Pakistan, Indien och just Nordkorea.

Tidigare provsprängningar har lett till sanktioner mot Nordkorea. Bland annat gäller det handel och varor som transporteras dit genomgår obligatorisk inspektion. Att landet ändå utvecklat något eller några slags kärnvapen har att göra med att man tidigare hörde till Internationella atomenergiorganet IAEA och fram till 2003 var ingick Nordkorea i icke-spridningsavtalet.

– Är man med där får man tillgång till teknologi för att utveckla civil kärnkraft. Sedan finns förstås en svart marknad där man kunnat köpa teknologisk kompetens och annat, inte minst från Pakistan, säger Thomas Jonter.

Ger provsprängningarna effekt?

– Andra kärnvapenstater har genomfört sina tester långt tidigare och har nödvändig data, men Nordkorea måste pröva sin utrustning. Ur politisk synvinkel är det viktigt som propaganda och det kan sprida både misstänksamhet och rädsla. Man har också kunnat använda det i förhandlingar om vissa sanktioner.

– När USA och Storbritannien invaderade Irak sades orsaken vara att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Skulle det ha varit sant borde också Nordkorea ha invaderats. I den meningen verkar Nordkoreas strategi fungera, att ingen attackerar någon med kärnvapen, säger Thomas Jonter. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.