Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 11:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordvastra-usa-hukar-under-rekordtidig-snostorm/

Världen

Nordvästra USA hukar under rekordtidig snöstorm

Snöovädret som sveper över Montana drog på lördagen fram över provinsen Alberta i Kanada (här Cremona), där vissa platser under helgen väntas få sammanlagt 60 centimeter snö. Foto: Jeff McIntosh/AP

Delar av nordvästra USA hukar under ett rekordtidigt snöoväder. I bergen väntas över en meter nysnö. Samtidigt svettas folk i sydost, där temperaturen ligger nära 35 grader och flera värmerekord har slagits.

Ett rekordtidigt vinteroväder med mycket snö och riktig kall luft i släptåg har dragit ner över nordvästra USA.

En mätstation i nationalparken Glacier i delstaten Montana fick under lördagen 41 centimeter snö och väntades få 1,2 meter innan det ettriga lågtrycket dragit bort.

Temperaturerna ligger 10-15 grader under det normala. Blåsigt är det också, och dussintals träd har fallit över kraftledningar i nordvästra Montana.

Bilder i sociala medier visar översnöade idrottsplaner och bilar begravda under flera decimeter snö.

https://twitter.com/MaxPreps/status/1178148630777270272?s=20

 

https://twitter.com/NWSledder/status/1178134299670806528?s=20

Flera städer i Montana väntas slå snörekorden för september med råge, i vissa fall en fördubbling.

– För att vara i september är det galet, säger meteorologen Francis Kredensor i Great Falls till New York Times.

Under natten till måndagen, när det klarnar upp, väntas temperaturerna falla ner till 13 minusgrader i västra delen av delstaten.

USA har ofta stora väderextremer, och nu är vi dessutom mitt i ett säsongsskifte. Samtidigt med rekordsnön i nordväst pågår en intensiv sen värmebölja i sydost med temperaturer som snarare är normala för juli. Många dagsrekord har slagits.

I Nashville i Tennessee är det 32–35 grader varmt, och den typen av temperaturer väntas bestå till och med torsdag i nästa vecka.

Det innebär dels att värmerekordet för hela månaden oktober kommer att slås, dels att staden kommer att slå sitt tidigare rekord för hur många dagar temperaturen passerar 32 grader (90 Fahrenheit) under ett år. Det gällande rekordet, 96 dagar, är från 1954. Det ser ut att passeras på tisdag.