Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 23:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norge-drar-in-uppehallstillstand-for-is-anknutna/

Världen

Norge drar in uppehållstillstånd för IS-anknutna

Foto: Maya Alleruzzo/AP

Den norska regeringen har kommit överens om att återkalla uppehållstillstånd för personer som har anslutit sig till terrororganisationen IS, rapporterar norska medier. 

Det gäller dem med såväl tillfälliga som permanenta uppehållstillstånd.

Rätta artikel

– Vi ska inte ha de här personerna tillbaka i Norge. De utgör ett allvarligt säkerhetshot mot våra liv och våra värderingar, säger justitieminister Jøran Kallmyr till NRK.

Norge hittills tagit emot både norska medborgare och personer med tillfälligt uppehållstillstånd som åkt ner för att kriga i Irak och Syrien och därefter återvänt. Det nya förslaget innebär att endast personer med norskt medborgarskap kan återvända efter att ha anslutit sig till IS, enligt Kallmyr.

Enligt justitieministern kommer man även neka familjeåterförening i Norge för personer med IS-anknytning som söker det. Föräldrar ska inte återförenas med barnen, säger Kallmyr.

Sedan tidigare har den norska regeringen öppnat för att hämta hem föräldralösa norska barn till IS-anslutna från lägren i Syrien och myndigheterna arbetar nu med att få fram hur många norska IS-kvinnor och norska barn som befinner sig i de syriska lägren. Innan barnen eventuellt kommer föras till Norge ska de dna-testas, skriver NRK.

Regeringen kommer dock inte att hjälpa kvinnor som anslutit sig till IS. Det uppgav Frp-ledaren Siv Jensen på ett partimöte på fredagen.

– Det är inte synd om kvinnorna. De har valt en väg där de har riskerat säkerheten för både sig själva och inte minst deras barn. Låt mig göra det helt klart: Vi ska inte lyfta så mycket som ett finger för att hjälpa dem, säger Siv Jensen enligt Verdens Gang. 

Hur många personer som omfattas av det nya lagförslaget är oklart. Enligt justitieministern har norska säkerhetspolisen PTS en ganska god uppfattning om vilka som har rest ner till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS, vilket är ungefär 30 personer. Men informationen om hur många som har överlevt kriget och kan tänkas vilja återvända är mycket osäker. Därför vill Kallmyr inte uppge något specifikt antal, skriver VG. 

Flera andra EU-länder har lagt fram liknande förslag om att frånta framtida IS-stridande medborgarskap, exempelvis i Danmark och i Tyskland. Det gäller dock inte de runt 300 IS-stridande med tyskt medborgarskap som hittills återvänt till Tyskland eller de som nu sitter frihetsberövade i Syrien och Irak. Lagar i Tyskland får inte gälla retroaktivt.

Finland har redan skärpt sin lagstiftning mot terrorister. Den 1 maj träder en ny lag i kraft som säger att personer som också har ett annat medborgarskap och begår allvarliga brott kan förlora sitt finska medborgarskap. Även de som fått finskt medborgarskap vid födseln kan förlora det om de har så starka band till en annan stat där de är medborgare att förlusten av medborgarskapet inte skulle innebära ett oskäligt ingripande i dennes liv.

Frågan om att återkalla medborgarskap och tillfälliga uppehållstillstånd för personer som anslutit sig till terrororganisationer har debatterats även i Sverige. Enligt den svenska regeringen är det inte aktuellt eftersom det i så fall skulle krävas en grundlagsändring. 

Läs mer: ”Återkalla medborgarskapet för den som begått allvarliga terroristbrott”

Polischef: Frånta IS-terrorister medborgarskap

Erik Helmerson: Mot IS-terroristerna krävs mer förnuft än känsla