Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 02:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norge-epidemin-ar-under-kontroll/

VÄRLDEN

Norge: Epidemin är under kontroll

Norges hälsominister Bent Høie.
Norges hälsominister Bent Høie. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Norge har bromsat smittspridningen så att varje coronainfekterad norrman nu i snitt överför viruset till mindre än en person.

– Det betyder att vi har coronaepidemin under kontroll, säger hälsoministern Bent Høie.

Samtidigt varnar han för att släppa på restriktionerna för snabbt.

Regeringens mål har varit att varje smittad person ska smitta max en annan person. Nu beräknas smittspridningen ha minskat till 0,7 andra personer – därmed anser sig regeringen ha kontroll på epidemin.

Hälsominister Bent Høie tackar alla som följer myndigheternas råd.

– Innan de stränga åtgärderna infördes smittade varje smittad 2,5 nya personer. Om den här utvecklingen hade fortsatt hade vi sett samma utveckling i Norge som på andra platser i Europa, säger han enligt Verdens Gang.

Om ovanstående beräkningar stämmer innebär det att utbrottet inte längre växer i Norge och man kan vänta sig att antalet inlagda på sjukhus kommer att minska.

Men ministern varnar för att släppa på begränsningarna för snabbt.

– Åtgärderna har gjort att vi har fått ett fast övertag. Det måste vi behålla, säger han.

Hälsoministern poängterar samtidigt att det är viktigt att fortsätta med social distansering och hygienåtgärder.

– Talen visar också att det ska väldigt lite till för att vi ska mista kontrollen igen.

Regeringen kommer att återkomma om andra åtgärder som stängda skolor och barnomsorg – det är inte säkert att de åtgärderna måste vara lika länge, menar han.

Norska Folkehelseinstituttets chef Camilla Stoltenberg kallar det för ett stort framsteg, men påpekar att det finns en osäkerhet knuten till siffrorna.

– Men vi uppfattar att vi har en positiv utveckling, och att det syns i modellen, säger hon enligt NRK.

Läs mer:

Österrike lättar restriktionerna

Inga rekordsiffror väntar i årets påskhandel

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt