Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 19:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norge-forbereder-sig-for-en-pandemi/

VÄRLDEN

Norge förbereder sig för en pandemi

Line Vold, avdelningsdirektör vid Folkehelseinstituttet, tillsammans med Geir Bukholm, chef för smittskyddsvärnet, miljö och hälsa.
Line Vold, avdelningsdirektör vid Folkehelseinstituttet, tillsammans med Geir Bukholm, chef för smittskyddsvärnet, miljö och hälsa. Foto: Terje Bendiksby/AP

Under tisdagen kunde de norska hälsovårdsmyndigheterna bekräfta ytterligare åtta fall av coronasmitta i Norge.

– Ingen av dem är allvarligt sjuk, säger Line Vold som är avdelningsdirektör vid Folkehelseinstituttet.

Norge har hittills 33 bekräftade fall av coronasmittade. Åtta av dem har upptäckts det senaste dygnet. Samtliga kan knytas till utlandsresor och de flesta till Norditalien.

– Ingen av dem är allvarligt sjuk och de vårdas i hemmet eller av lokal sjukvård, säger Line Vold som är avdelningsdirektör vid Folkehelseinstituttet.

Till skillnad från Sverige har Norge planerat för en pandemi medan Sverige enbart har berättat om hur man planerat för en epidemi.

– Vi har använt en nationell plan som säger att vi ska vara beredda på ett moderat pandemiscenario. Det ansåg vi var det mest förnuftiga. Men vi saknar bra kunskap om det här viruset så vi har inte använt modeller som är specifika för corona och nu arbetar vi med att hämta in ny kunskap för att kunna göra bättre uppskattningar, säger Line Vold.

Det norska Folkehelseinstituttet samarbetar med Folkhälsomyndigheten i Sverige, Smittskyddsmyndigheten i Danmark och de finländska och isländska motsvarigheterna. Detta sker via mejl och via telefonmöten.

Är det någon skillnad i hur ni planerar mellan de nordiska länderna?

– Jag tycker att vi tänker ganska lika, även om vi har använt lite olika ord. Vi är ganska samstämmiga

Kan det bli ett läge där man måste stoppa resor mellan Norge och Sverige?

– Det vore svårt att genomföra i praktiken och jag ser det som osannolikt. Situationen är ju också ganska lika mellan länderna.

Vad ser du framför dig när det gäller smittan i Norge?

– Det vi har förberett oss på är att antalet kommer att öka och att en del kommer att smittas inom landet. Det är vi förberedda på. Därför gör vi ett intensivt arbete. Isolering av sjuka och de som varit i kontakt med dem sätts i karantän.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt