Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norge-haller-fast-vid-strama-resrad-men-hoppas-pa-nordisk-oppning/

Världen

Norge håller fast vid strama resråd – men hoppas på nordisk öppning

Statsminister Erna Stoltenberg under fredagens pressmöte.
Statsminister Erna Stoltenberg under fredagens pressmöte. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix, TT

Norrmännen ska inte räkna med resor i sommar till länder långt från hemlandet, om ens några. Regeringen håller dock öppet för att gränserna till de fyra nordiska grannländerna kan komma att öppnas. ”Vi måste hela tiden ge akt på den aktuella smittsituationen”, säger statsminister Erna Solberg.

Under en presskonferens på fredagen gjorde den norska regeringen klart att rådande rekommendationer om stopp för utlandsresor gäller fortsatt, närmast fram till den 20 augusti. Tillsammans med inreseförbudet och bestämmelserna om karantän för alla som reser in i landet betyder det att en mycket stram linje vad gäller utlandsresande alltjämt är utgångspunkten i smittskyddsarbetet.

Samtidigt ställde dock Erna Solberg i utsikt att gränserna till de fyra nordiska grannländerna – Sverige, Danmark, Finland och Island – kan komma att öppnas tidigare än den 20 augusti.

– För de ändringar vi talar om i dag måste vi hela tiden ge akt på den aktuella smittsituationen. Utgångspunkten är att utrikesdepartementets reserekommendationer, inreseförbudet och de generella karantänsbestämmelserna blir kvar fram till den 20 augusti, sade statsministern, rapporterar mediebolaget NRK på sin nyhetssajt.

Hennes utrikesminister Ine Eriksen Søreide redogjorde för de avstämningsdatum som satts upp för en eventuell uppmjukning:

– Ett första steg är att vi innan den 15 juni kommer att avgöra om ett undantag från reserekommendationerna kan tillåtas för resor till de nordiska grannländerna. Innan den 20 juli kommer vi att bedöma om det även kan göras undantag för resor till andra närliggande länder i Europa, sade Eriksen Søreide, och tillade:

– Trots att en försiktig uppmjukning av restriktionerna nu sker i ett flertal länder är det alltjämt förenat med risker att resa ut, även inom Europa.

Låtefossen, ett välkänt turistmål i fylket (länet) Vestland. Statsminister Erna Solberg vill se att hennes landsmän denna sommar semestrar på hemmaplan.
Låtefossen, ett välkänt turistmål i fylket (länet) Vestland. Statsminister Erna Solberg vill se att hennes landsmän denna sommar semestrar på hemmaplan. Foto: Helena Larsson / Naturfotograferna, TT

Erna Solberg vill helst se att alla fem nordiska länder öppnar sina gränser samtidigt:

– Vi arbetar för en allnordisk öppning vid samma tidpunkt. Men det ska vi titta närmare på när den 15 juni annalkas.

I fredags möttes de nordiska justitieministrarna, då covid-19 och frågan om öppnade gränser kom att dryftas mot bakgrund av den stundande sommaren, uppger norska nyhetsbyrån NTB. Om två veckor ska gruppen mötas på nytt.

Den norska statsministern passade ändå på att under fredagens möte slå ett slag för att landsmännen denna sommar ska passa på att resa inom det egna landets gränser:

– Använd denna sommar till att bekanta er än mer med det fantastiska semesterland som Norge är. Jag är säker på att den semestern kan bli en mycket fin upplevelse, sade hon, enligt norska tidningen Dagbladet.

– Den kanske viktigaste goda nyheten är att det för många blir möjligt att fira semester tillsammans med familjen sin, inklusive mor- och farföräldrar.