Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Norge hedrar offren

Rolf Torhaug, från företaget Kreativ Flora, pyntar domkyrkan i Oslo inför den stora minnesgudstjänsten, där bland andra Norges kungapar, statsminister Jenst Stoltenberg, Mona Sahlin och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommer att delta.
Rolf Torhaug, från företaget Kreativ Flora, pyntar domkyrkan i Oslo inför den stora minnesgudstjänsten, där bland andra Norges kungapar, statsminister Jenst Stoltenberg, Mona Sahlin och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommer att delta. Foto: Paul Hansen
Här förbereder sig Oslo inför ettårsdagen av terrordåden. ”100.000 människor väntas komma till minneskonserten på Rådhusplatsen i kväll. ”Det finns ett stort behov av att samlas”, säger Hege Gulsrud Kjarnet, 14.

22 juli för ett år sedan. Vissa vill minnas. Andra förtränga. Men för de flesta norrmän är ettårsdagen ett tillfälle att hedra och minnas de som miste livet terrordåden i Oslo och på Utøya. Nästan samtliga som DN talar med kommer att besöka någon av minnesceremonierna i staden, eller följa det i direktsändning på tv tillsammans med familjen. Flera har rest hit från andra delar av Norge för att delta i någon av ceremonierna.

– I morgon är en mycket stark och vemodig dag, säger Rolf Torhaug, som ansvarar för blomsterutsmyckningen till söndagens minnesgudstjänst i Oslo domkyrka.

Han har valt blommor i vitt och blått, för att himlen och de som omkom ska kännas närmare de som besöker gudstjänsten på söndagen. För ett år sedan, när bomben small, befann han sig på arbetet, alldeles bakom regeringskvarteren.

– Jag trodde det var en gasexplosion men sedan såg jag blödande människor komma springande på gatan.

Rolf Torhaug beskriver stämningen i centrum dagen därpå som en dystopi. Han bestämde sig för att stänga blomsterbutiken, men plötsligt strömmade människor till. Först en person som ville köpa en ros, sedan en till, och en till. I stället för att stänga hade han öppet långt in på kvällen.

I Oslo domkyrka pågår förberedelserna inför minnesgudstjänsten för fullt på lördagen. Blommor sätts upp och stora bord för ljuständning bärs in i kyrkan.

De ordinarie ljusgloberna räcker inte till.

Kyrkan har valt att vara sparsam med utsmyckningar.

– Det är viktigt att signalera att det är en minnesgudstjänst och ingen festhögtid, säger Rolf Torhaug.

Till söndagens minnesgudstjänst kommer gäster som Norges kung Harald och drottning Sonja, statsminister Jens Stoltenberg, Mona Sahlin och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Allt direktsänds på Norges tre tv-kanaler och även SVT och TV4.

– Vi hoppas att det finns en plats till alla härinne. I fjol var det ett helt hav med människor ute på gatorna som inte fick plats, men situationen var ju annorlunda då, säger Elisabeth Rygg, ansvarig för den öppna kyrkan i Oslo domkyrka.

Vid hamnen bygger ett gäng tekniker upp en jättescen till minneskonserten som äger rum klockan åtta i kväll. Stora blomsterhjärtan pryder scenen.

Det är en diger ensemble artister som uppträder på konserten. Producenten Ole Jørgen Grønlund har varit med och satt ihop programmet för kvällen.

– Det är en ära och något vi har gjort med hjärtat och känslorna utanför kroppen, säger han till DN.

Unni Hansen, presschef på NRK, som har fått uppdraget att producera konserten:

– Tanken är att det ska kännas harmoniskt och trovärdigt. Äkta, säger hon.
Sex storbildsskärmar har satts upp i centrum för de åskådare som inte får plats framför scenen.

– Det kan också vara ett fint sätt att följa konserten på nära håll, säger Unni.

Framför domkyrkan står tre tystlåtna tonårstjejer och lägger blommor på minnesplatsen för offren på Utøya. Flera från deras skola var på Utøya i fjol. En gemensam bästa kompis till tjejerna förlorade två syskon.

– Det är så mycket känslor som kommer upp såhär till ettårsdagen. Jag tänker på de anhöriga till de som dött, det måste vara allra värst för dem. Jag kan inte föreställa mig hur det var för de som var där, säger Hege Gulsrud Kjarnet, 14.

De har bestämt sig för att åka till minnesceremonin vid Utvika camping mittemot Utøya på söndagen i stället för att stanna i Oslo. De är rädda att det blir för mycket folk i huvudstaden.

– Vi vill ha en fin stund för att lägga blommor och förra året kom vi inte ens i närheten av domkyrkan för det var så mycket folk, säger Christiane Høvde Kleveland, 14.

Men alla i Oslo tänker inte delta i minnesceremonierna. Per Thomas Holtan, 23, vill förtiga vad som hänt och gå vidare.

– Jag vill inte ge det mer uppmärksamhet för det är precis vad Anders Behring Breivik vill ha. Jag läste i Verdens Gang att Breivik ska följa minnesceremonin på tv från sin cell, jag menar, det är förfärligt.

Programmet

08–09 Överlevande besöker Utøya.

09.30 Kransnedläggning i regeringskvarteret. Tal av statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

11.00 Minnesgudstjänst i Oslo domkyrka. Deltar gör bland andra Norges kung Harald och drottning Sonja, prinsessan Märtha Louise, statsminister Jens Stoltenberg och Eskil Pedersen, ordförande Arbeiderpartiets ungdomsförbund, AUF, Mona Sahlin samt Socialdemokraternas Stefan Löfven.

11.00 Minnesgudstjänst i Hole kyrka. Deltar gör bland andra kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit, utrikesminister Jonas Gahr Støre och AUF:s generalsekreterare Tonje Brenna.

12–17 AUF-arrangemang på Utøya.

18.45 Kransnedläggning på Utøya.

20.00 Minneskonsert på Rådhusplatsen i Oslo där bland annat deLillos, Karpe Diem, Marit Larsen, Mari Boine och Åsne Seierstad medverkar. Konserten direktsänds i SVT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.