Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 01:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norge-och-danmark-vill-fa-hem-barn-fran-syrien/

Världen

Norge och Danmark vill få hem barn från Syrien

al-Hol-lägret i Syrien. Foto: Delil Souleiman/AFP

Både Norge och Danmark utför just nu insatser för att få hem barn från syriska flyktingläger, rapporterar NRK och DR.

I Norges fall rör det sig om fem barn mellan ett och sju år som identifierats i lägret al-Hol i Syrien.

Tre av barnen är födda i Norge. Föräldrarna till de fem barnen reste till Syrien för att ansluta sig till terrorsekten IS. Pappan tros vara död och mamman är försvunnen.

Kristian Netland vid norska UD riktar å den norska regeringens vägnar ett tack till de myndigheter som hjälpt de norska medborgarna i Syrien.

– Vi ser nu fram emot att få hem dessa fem barn till Norge, säger Netland till norska medier.

Kurdiska myndigheter bekräftar för NRK att barnen överlämnats till norska myndigheter, och att ett avtal i ärendet undertecknats i staden Ain Issa i norra Syrien.

– Målet är att rädda barnen från en extremistisk existens och ge dem möjligheten att rehabiliteras och återintegreras i sina samhällen, säger Kamal Akef, talesperson för de kurdiska myndigheterna.

Även Danmark arbetar för att få hem ett barn från Syrien. Det handlar om en pojke som skottskadades i ryggen när han försökte fly från staden Baghouz, som var IS sista utpost i Syrien.

– Jag har inga konkreta detaljer om hans situation, men vad jag hört så är han inte i livsfara. Hans tillstånd uppges vara stabilt men han behöver långvarig behandling, säger Abdul Kareem Omar, talesperson för de kurdiska myndigheterna, till danska TV2.

Danska myndigheter förhandlar med de kurdiska myndigheterna i syfte att få hem pojken till Danmark där han kan få vård.

Sedan tidigare har sju svenska barn fått komma hem till Sverige, närmare bestämt barnen till IS-anhängaren Michael Skråmo. Barnen landade i Göteborg i mitten av maj. Även Tyskland har meddelat att de hämtar hem två föräldralösa flickor.

Enligt DN:s uppgifter fanns det i slutet av maj fortfarande 57 svenska barn i flyktingläger i norra Syrien. De flesta av dessa är under fem år och befinner sig i al-Hol-lägret där även Skråmobarnen höll till. Den svenska ambassaden i Damaskus har tidigare beskrivit föräldralösa barn som en ”stor utmaning” i lägret, liksom den kommande sommarhettan.

Svenska UD kunde på måndagen inte kommentera situationen i de syriska lägren.

Läs mer: 800 får lämna det syriska lägret al-Hol