Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 13:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norge-oppnar-med-start-i-dag-och-tillater-17-maj-firande/

VÄRLDEN

Norge öppnar med start i dag och tillåter 17 maj-firande

56 min. Norska regeringen höll pressträff om öppningen av samhället.

Norge öppnar samtliga skolor den 11 maj och nationaldagen 17 maj kommer att kunna firas så länge människor håller en meters avstånd mellan sig och två meter mellan varje led. Det meddelade den norska regeringen vid en presskonferens på torsdagen.

Norges statsminister Erna Solberg sa på torsdagen att de flesta institutioner kommer att ha öppnat igen i mitten av juni – så länge som man har viruset under kontroll. Mellanstadieskolor, högstadiet och gymnasieskolor kommer att öppnas den 11 maj.

Också körskolorna öppnas medan folkhögskolorna kommer att hållas stängda under resten av terminen.

– Regeringen har valt att prioritera barn och unga i första hand, sa Erna Solberg under en tv-sänd presskonferens.

På en fråga om det man nu gör är säkert för invånarna svarade Solberg:

– Det vi gör är säkert, men vi måste vara beredda på att gå tillbaka om det skulle visa sig att vi måste göra det.

Erna Solberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Det norska samhället öppnar nu åter bit för bit och från och med den 7 maj tillåts grupper på 20 personer ute i samhället och vid privata arrangemang, i stället för som hittills fem, så länge alla i gruppen håller minst en meters avstånd.

I mitten av juni får offentliga arrangemang också samla 200 personer mot de 50 som hittills gällt.

Erna Solberg erkände att pressen på att stänga Norge var mycket hård.

– Visst kan vi ha gjort fel på vägen. Men det viktiga var att vårt sjukvårdssystem skulle klara av det.

Karantänsplikten minskas från 14 till 10 dagar för de som varit sjuka. Under presskonferensen var samtliga ministrar tydliga med att norrmännen måste fortsätta att tvätta händerna och hålla fysisk distansering.

– Vi kommer att få leva med viruset fram till dess att vi hittar bättre behandlingsmetoder, mer kunskap och vaccin. Detta tror vi kommer ta mellan ett till två år, sa hälsominister Bent Høie.

På måndag kommer nya tydliga regler för hur man ska kunna utöva idrott som är kontaktsporter. Planen är också att öppna gym och simanläggningar den 15 juni.

Och: 17 maj kommer att firas. Men med två meter mellan varje led och en meter i mellan varje deltagare.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt