Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 20:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norge-redo-erkanna-palestina/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Norge redo erkänna Palestina

Norge är berett att erkänna staten Palestina, enligt utrikesminister Jonas Gahr Störe. Samtidigt står islamistiska rörelsen Hamas fast vid sin kritik mot Abbas ansökan om FN-medlemskap.

I fredags sade palestiniernas president Mahmud Abbas att han ska gå till FN:s säkerhetsråd med krav på fullt medlemskap i FN.

Och Norge stöder kravet. På sin Facebooksida skriver Störe:

Bara förhandlingar kan lösa saker mellan Israel och palestinierna. Men palestinierna har rätt att gå till FN. Det kommer Norge att stödja och vi är redo att erkänna en palestinsk stat.

För Norge är det hela ett mångsidigt spel.

– Norge har hamnat mellan barken och veden. Å ena sidan har vi bidragit till att bygga upp en fungerande stat, men å andra är våra allierade i EU och USA största motståndarna till att erkänna Palestina i FN, säger Hilde Henriksen Waage, Mellanösternexpert och professor vid Oslo universitetet till NTB.

Hon menar att det blir svårt för Norge att rösta emot en eventuell resolution om erkännande eftersom resolutionstexten kommer att tillfredsställa alla krav om en modern rättsstat och innehålla erkännande av Israel samt att Norge uppenbart haft stort inflytande på textens utformning.

Henriksen Waage tror dock att förslaget aldrig kommer att hamna på FN:s bord, med tanke på den intensiva diplomati USA och EU satt in för att få palestinierna att skrinlägga planerna.

Islamistiska rörelsen Hamas som styr i Gazaremsan står fast vid sin kritik mot Abbas ansökan om FN-medlemskap, och anser med hänvisning till fredsprocessen att inget palestinskt ledarskap har mandat att begränsa "palestinska nationella rättigheter".

– Inte heller finns det något mandat för någon palestinsk aktör att göra historiska eftergifter om palestinsk mark eller palestiniers rättigheter, främst bland dem rätten att återvända, sade Ismail Haniya på söndagen.

Samtidigt fastslog Haniya också återigen Hamas försiktiga linje om att i dagsläget inte ska lägga direkta hinder i vägen för Abbas planer.

Intensiv diplomati pågår för att undvika ännu mer konfrontation i frågan. Sändebud från fredskvartetten — EU, USA, Ryssland och FN — försöker på söndagen få fredsprocessen att lossna och därmed undvika en konfrontation i generalförsamlingen och säkerhetsrådet.

För EU riskerar en FN-process visa att unionen är splittrad i tre läger — ett som stödjer Abbas, ett som är emot och ett som ställer sig neutralt.

Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton, säger att de närmaste dagarna blir avgörande och pekar på fredsprocessen.

– Det är upp till palestinierna att besluta om nästa steg men vi fortsätter anse att en konstruktiv lösning som kan få så mycket stöd som möjligt och som tillåter att förhandlingarna återupptas är den bästa och enda vägen att leverera den fred och tvåstatslösning det palestinska folket vill ha, säger hon.

Den havererade fredsprocessen

• Den senaste omgången fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna inleddes sommaren 2010. USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade hoppfullt att målet var två självständiga stater inom ett år.

• Efter bara en månad tog det tvärstopp när Israel inte ville förlänga ett tillfälligt byggstopp för nya bostäder på ockuperad mark.

• Palestinierna vägrar förhandla så länge de judiska bosättningarna på palestinsk mark utvidgas. Nyligen har Israel givit klartecken för totalt 2 700 nya bostäder åt judiska bosättare.

• I augusti kom beskedet att den palestinske presidenten Mahmud Abbas avser att lämna in en ansökan om palestinskt medlemskap i FN. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.