Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 01:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norge-tar-plats-i-sakerhetsradet/

Världen

Norge tar plats i säkerhetsrådet

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FN:s generalförsamling har utsett fyra nya medlemmar i säkerhetsrådet – Norge, Irland, Mexiko och Indien.

Ytterligare en medlem ska väljas in på torsdag.

TT Text

”Vi ska använda många års arbete för fred och försoning till att vara brobyggare och söka lösningar på de utmanande konflikter som hamnar på säkerhetsrådets bord”, skriver Norges statsminister Erna Solberg på Facebook efter beskedet och tillägger:

”Folkrätten och de mänskliga rättigheterna ska ligga till grund för vårt arbete.”

Norge har lagt minst 29 miljoner norska kronor (drygt 28 miljoner svenska kronor) på kampanjen för att knipa platsen. Där har man bland annat fokuserat på områdena folkrätt, kvinnors deltagande och klimat- och säkerhet, skriver NRK.

Norge har även lyft fram att landet är ett av få som uppfyller FN:s mål om att använda 0,7 procent av BNP till bistånd, samt att man agerat fredsmäklare vid en rad internationella konflikter.

”Mina varmaste gratulationer till Norge till dess icke-permanenta plats i säkerhetsrådet 2021–22. Efter en massiv kampanj med fokus på att leverera vad gäller globala åtaganden ser vi fram mot en stark nordisk röst i rådet”, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

Norge har haft en plats i säkerhetsrådet flera gånger tidigare, senast 2001–2002.

Kenya och Djibouti konkurrerar om den plats som är avsedd för afrikanska länder, men det dröjer ytterligare en dag innan saken är beslutad.

Norge och Irland intar de två platser som är avsedda för så kallade västländer medan Indien och Mexiko kandiderade utan konkurrens till de två övriga platserna, avsedda för asiatiska respektive latinamerikanska länder.

Säkerhetsrådet har tio icke-permanenta medlemmar som väljs in på två år vardera, vid sidan om de fem permanenta medlemmarna Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland och USA.

Sverige satt senast i säkerhetsrådet 2017–2018.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt