Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Norge vill dubbla antalet USA-soldater på norsk mark

Den första kontingenten USA-soldater anländer till Værnes utanför Trondheim den 16 januari 2017.
Den första kontingenten USA-soldater anländer till Værnes utanför Trondheim den 16 januari 2017. Foto: Ned Alley/NTB Scanpix

Norge vill se mer än en fördubbling av den amerikanska marinkårsstyrkan som genom Natosamarbetet är baserad i landet. Ryssland har tidigare tydligt visat starkt ogillande av att det finns USA-soldater på norsk mark.

En förstärkt USA-numerär kan öka spänningen mellan Norge och Ryssland, som har en cirka 15 mil lång gemensam gräns på Nordkalotten.

Norska regeringen oroas allt mer av Rysslands agerande gentemot omvärlden, i spåren av Moskvas annektering av Krimhalvön 2014, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

De 330 USA-soldaterna är baserade i Værnes, strax öster om Trondheim och i höjd med Åre och Östersund på svenska sidan om gränsen. Enligt gällande plan ska styrkan lämna Norge vid utgången av detta år, efter att sedan januari 2017 ha tränat krigföring under vinterförhållanden med Værnes som utgångspunkt.

Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen, Høyre, vill att USA-styrkan ska omfatta uppemot 700 soldater, att fördelas mellan Værnes och Setermoen i Troms fylke (län) i Nordnorge under ytterligare fem år. Basering i Setermoen innebär att styrkan hamnar betydligt närmare ryskt territorium än vad fallet är i dag.

– Försvaret av Norge är avhängigt stöd från våra allierade inom Nato, likt läget är för flertalet övriga Natoländer. För att detta stöd ska fungera i tider av kris och krig är det helt nödvändigt att vi tränar och övar tillsammans i fredstid, säger Frank Bakke-Jensen till norska tidningen Dagbladet.

Marinkårssoldaterna är de första utländska soldater som stationerats i Norge sedan andra världskriget, då Norge var ockuperat av Nazityskland.

Läs mer: USA-soldater till Norge

Läs mer: USA och Norge stärker sitt militära samarbete

Läs mer: USA-soldater i Norge retar Ryssland

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.