Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Norge vill straffa den som hjälper en tiggare

Foto: Alamy

Den som hjälper en tiggare i Norge kan straffas. I det nya lagförslaget som regeringen vill införa om att förbjuda tiggeri omfattas även de som hjälper tiggare med mat, hemresa eller logi, skriver norska medier.

Den borgerliga regeringen i Norge vill införa ett nationellt tiggeriförbud. I förslaget som nu är ute på remiss vill man bland annat straffa organiserat tiggeri med upp till ett års fängelse. Men även den som hjälper en tiggare kan dömas.

Det kan handla om att täcka upp resekostnader, ordna med logi eller ge mat, enligt proposition. Syftet är att polisen ska kunna komma åt dem som aktivt underlättar tiggeri, liksom de som står bakom att större grupper kommer till Norge.

Statssekreterare Vidar Brein-Karlsen i Fremskrittspartiet (FRP) är medveten om att lagen även slår mot den som bara vill hjälpa till, men menar att bestraffningen är nödvändig.

– Det beror på att det är en aktiv handling i en verksamhet som vi vill ha bort, säger Brein-Karlsen till NRK.

Tiggeriförbudet är omstritt och har delat landet i olika läger. Gruppledare i Oslo kommunfullmäktige, Marianne Borgen (SV), är en av dem som motsätter sig lagförslaget.

– Konsekvensen blir att du kan sätta i fängelse eller få stora böter om du hjälper tiggare, säger hon till NRK.

Norge har redan infört ett frivilligt tiggeriförbud i kommuner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.