Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 22:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norges-statsminister-erna-solberg-haller-presstraff/

Världen

Norge öppnar för resor till Gotland – övriga Sverige lever inte upp till kravet

41:00. Norska statsministern Erna Solberg höll pressträff om nya reseråd.

Norge fortsätter att avråda från resor till Sverige – förutom till Gotland. Det beskedet gav den norska regeringen i samband med att landets nya resedirektiv presenterades.

– Vi måste ta ansvar för Norge, sa statsminister Erna Solberg under fredagens presskonferens. 

På måndag öppnar Norge gränserna till sina nordiska grannländer, men bara till regioner som har en kontrollerad smitta. På kartan över godkända platser för norrmän att ta sig till i sommar var Sverige tydligt ifyllt rött i ett för övrigt grönt Norden, men med ett undantag för Gotland. Beslutet innebär i sin tur att gotlänningar är välkomna att åka på semester i Norge, men inga andra svenskar.

– Smittsituationen i Sverige är dessvärre sådan att det bara är Gotland man kan resa till. Jag förstår att det är en stor besvikelse, att inte hela Sverige öppnas, sa Erna Solberg.

Smittorisken bedöms i dag vara för hög i övriga Sverige och norrmän avråds från att resa till grannlandet. De norrmän som tar sig över gränsen till regioner med en hög smittspridning måste sätta sig i karantän i tio dagar efter hemresan. 

– Sverige har förståelse för att vi lägger objektiva kriterier som grund för beslutet. Vi vill se att vi gradvis kan öppna upp i regioner där vi ser att antalet smittade sjunker. Vi har ett bra samtal med våra nordiska grannländer, men vi måste ta ansvar för Norge, sa Erna Solberg.

Transitresor genom regioner med hög smitta är fortsatt okej. 

– Men det förutsätter att du inte övernattar på vägen, och om du måste stanna får det bara vara ett kort uppehåll, sa Solberg.

Erna Solberg fick frågan om hon är medveten om att det är många från Stockholm, där smittspridningen är högre, som reser till Gotland på sommaren.

– Skulle vi se att antalet smittade ökar på Gotland så kommer vi stänga för resor även dit, svarade Solberg, som påpekade att restriktionerna kan komma att ändras beroende på hur smittorisken ser ut.

Norge blir det tredje nordiska grannlandet att hålla Sverige utestängt när restriktionerna lättar på måndag den 15 juni.

Samtidigt som de norska resedirektiven nu revideras påminner Folkehelseinstituttet, norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, på sin hemsida om att ”smittsituationen stadigt utvecklas, både lokalt och globalt” och att råden till norska allmänheten därför ”fortlöpande uppdateras”.

”Det är viktigt att alla vid varje tillfälle sätter sig in i gällande smittvärnsråd för det område man önskar resa till”, heter det vidare i meddelandet.

De råd som på fredagen återfanns på hemsidan gäller tills vidare.

 På torsdagen stod det klart att Finland lättar på sina restriktioner. Den finska regeringen meddelade att landet öppnar gränserna till Estland, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Island – men inte Sverige. Undantag gäller för arbetspendling, för par som sällskapar över gränsen och för de som äger hus i Finland.

Sedan tidigare har Danmark gett klartecken att man öppnar gränsen för turister från Tyskland, Norge och Island. Svenska turister är inte välkomna, men för de svenskar som jobbar i Danmark, har sommarstuga i landet, dansk partner eller annan nära familj i landet kan dock passera gränsen. Även transitresor till Kastrup eller vidare söderut är möjliga.

Efter dagens besked är det bara Island kvar av de nordiska länderna som svenskar troligtvis får åka till i sommar. På måndag öppnar landet för alla utländska besökare men då med kravet på att testa sig för covid-19 på flygplatsen. 

Läs mer: Ilska när turister stängs ute från Köpenhamn

Ämnen i artikeln

Norge
Erna Solberg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt