Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 03:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norges-storste-krigshjalte-ar-dod/

VÄRLDEN

Norges störste krigshjälte är död

En av Nordens största nutida krigshjältar är död. Norske motståndsmannen Gunnar "Kjakan" Sönsteby avled på torsdagen, 94 år gammal.

"Kjakan" Sönsteby tillhörde tillsammans med lika legendariske Max Manus motståndsgruppen Oslogjengen och stod bakom en rad sabotageaktioner. Han stod högst på tyska Gestapos dödslista, hade 30 identiteter och alltid en handgranat med sig för att inte bli tillfångatagen levande.

Sönstebys begravning kommer att bekostas av staten, även om den genomförs i familjens regi.

Kung Harald hyllade Sönstebys livsgärning:

– Han har levt ett långt och rikt liv, och han har betytt mycket för väldigt många – kungafamiljen inräknad, sade kung Harald under ett statsbesök i Polen.

Statsminister Jens Stoltenberg hade visat sin stora respekt i ett tal som hölls två dagar före dödsfallet:

– Sönsteby vigde sitt liv åt demokratin. Under kriget visade han en frihetsvilja som sprängde gränser. Efter kriget med en vilja att söka försoning som berör våra hjärtan, sade Stoltenberg.

Men Sönsteby var även omstridd, bland annat då han av taktiska skäl sägs ha skyddat poliser som varit inblandade i deporteringen av judar.

Vid krigsslutet hade "Kjakan" ansvaret för bevakningen av förrädaren Vidkun Quisling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt