Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 15:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norrman-som-saknar-sin-partner-hoppas-pa-karlekspasset/

Världen

Norrmän som saknar sin partner hoppas på ”kärlekspasset”

Även kärlekspar har drabbats av coronakrisen.
Även kärlekspar har drabbats av coronakrisen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Norrmän som under coronakrisen inte kunnat ta emot sin kärlek hemmahörande i ett land utanför EU/EES-området har från den 15 juli möjlighet att få till ett möte på norsk mark. På nätet finns blanketten som – om de ifyllda uppgifterna godtas – öppnar dörren till Norge.

På ett pressmöte i Oslo på fredagen meddelade justitieminister Monica Mæland att en speciell lättnad erbjuds de norrmän som längtar efter sin saknade kärlek, strandad i fjärran land. Men det krävs att den sökande bedyrar att förhållandet är etablerat sedan minst nio månader tillbaka, att man rent fysiskt träffats vid minst ett tidigare tillfälle och att den tillresande kärleken kan visa upp en kopia eller utskrift av ”kärlekspasset”, på norska kallat ”kjæresteskjemaet”, vid inresan till Norge.

Utöver det måste tredjelandsmedborgaren och Norgeresenären även ha övriga handlingar för inresa i ordning, som exempelvis visum. Norges tio dagar långa karantän kommer han eller hon inte heller undan.

De sökande måste också godkänna att uppgifterna i dokumentet kan komma att användas av polisen, samt att man har klart för sig att uppgivande av felaktiga uppgifter kan vara straffbart.

Blanketten ”Erklæring om kjæresteforhold til bruk ved innreise” fanns upplagd på myndigheten Utlendingsdirektoratets hemsida redan på fredagen.

Oslobon Atle Johansen och hans amerikanska hustru Ayla Rubenstein hade planer på att i april flytta ihop i den norska huvudstaden, efter att under fem år ha bott tillsammans i USA. Men så kom virussmittan emellan – tillfälligheter gjorde att man och hustru blev strandsatta i respektive hemländer.

Sedan dess har makarna endast kunnat hålla kontakten via mejl och telefon.

– Jag både skälver och gråter. Det är nästan overkligt, jag trodde inte att gränsen skulle öppnas. Nu kommer hon hit nästa helg, det är helt fantastiskt, säger Atle Johansen till norska tidningen Verdens Gang.

I fall av liknande kärleksförhållanden mellan norrmän och svenskar krävs inget ”kjæresteskjema”. Då Sverige är ett EU-land är det karantän under tio dagar vid inresa till Norge som gäller även efter den 15 juli för att svenskar från ”röda” län ska få vistas i grannlandet, förälskade eller inte. Det uppger presstjänsten på norska justitiedepartementet för DN.

Om nu inte svensken på väg till Norge kan göra troligt att han eller hon är hemmahörande i något av ”gröna” länen Skåne, Kronoberg eller Blekinge – då krävs det ingen karantän. I alla fall inte tills vidare.

Läs mer:

Norge öppnar för resor till delar av Sverige 

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt