Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Norrmännen: Varför skulle vi vilja flytta till USA?

00:55. Donald Trump kallar afrikanska länder för "skithålsländer" – och anser att USA istället borde ta in fler från Norge.

Att USA:s president Donald Trump vill ha fler norska immigranter i stället för personer från ”skithålsländer” har väckt uppmärksamhet i Norge. Men på sociala medier undrar många varför norrmän skulle vilja flytta till USA.

Uttalandet från Trump ska ha fällts i Ovala rummet under ett möte med parlamentsledamöter där man diskuterade att skydda immigranter från Haiti, El Salvador och afrikanska länder, enligt Washington Post. 

Läs mer: Martin Gelin: Rasism bakom Trumps uttalande om ”skithål”.

Uttalandet har mötts av kritik och anklagas för rasism. Det gjordes dessutom dagen efter att Trump hade träffat att den norska statsministern Erna Solberg i Vita huset. Besöket fick ett varmt mottagande av Trump och verkar ha gjort ett så starkt intryck på presidenten att han alltså vill se fler norrmän i landet. 

Samtidigt är det många på sociala medier – både norrmän och amerikaner – som undrar varför i hela friden norrmän skulle vilja flytta till USA.

Norrmän firar ”syttende maj” i Oslo.
Norrmän firar ”syttende maj” i Oslo. Foto: Vegard Grött/NTB

Den amerikanska författaren Molly Knight lyfte, liksom många andra, fram det norska välfärdssystemet som är mycket mer generöst jämfört med USA, till exempel den betalda föräldraledigheten. ”Varför skulle någon vilja ge upp den för att flytta hit?" frågar sig Knight i sin tweet.

 

”Tack men vi har det bra här”, kommenterade en annan. Andra lyfte fram Norges jämställdhet och att de tyngsta posterna i regeringen innehas av tre kvinnor. ”Låter som Trumps personliga helvete”, tweetade en tredje. 

DN söker statsminister Erna Solberg, som ännu inte har kommenterat Trumps immigrationsutspel. 

Vita Husets talespersoner förnekade inledningsvis inte presidentens uttalanden utan har i stället sagt att Trump ”bryr sig om det amerikanska folket” först och främst. Senare gick Trump själv ut på Twitter och nekade till att han använt så grovt språk som angivits.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.