Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 20:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norsk-ex-polis-domd-till-21-ars-fangelse/

Världen

Norsk ex-polis dömd till 21 års fängelse

Eirik Jensen spritar händerna vid ankomsten till Oslo tinghus på fredagen.
Eirik Jensen spritar händerna vid ankomsten till Oslo tinghus på fredagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Oslopolisens tidigare chef Eirik Jensen döms till 21 år i fängelse. Parallellt med sitt arbete mot organiserad brottslighet slår appellationsdomstolen fast att han hjälpt knarkbaronen Gjermund Cappelen att smuggla in omkring 14 ton hasch. 

– Domen mot Eirik Jensen är djupt allvarlig. Jensen har missbrukat förtroendet han fått av samhället och det är mycket bekymrande att det har kunnat ske. Förtroendet för polisen är allmänt hög i Norge och så ska det vara även i fortsättning, säger Stortingets justitieutskottsordförande Lene Vågslid till NTB.

Den tidigare polischefen har varit på fri fot i väntan på fredagens domslut. Viss dramatik uppstod i domstolshuset när han redan i första pausen greps och fördes ner i källaren efter att han precis kunnat ge sin sambo en sista kram som en fri man på mycket länge.

Eirik Jensen ger sin sambo en sista kram som fri man på mycket länge.
Eirik Jensen ger sin sambo en sista kram som fri man på mycket länge. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Jensen, snart 63 år, var som polischef känd för att just skapa förtroende hos allmänheten, rentav mellan polis och kriminella, vilket till och med tidigare justitieminister Knut Storberget prisat honom för under 00-talets andra hälft. Denna dialogmodell hade han förfinat ända sedan 1977 då han inledde sin karriär som civilpolis.

Jensen lärde känna Gjermund Cappelen redan 1993 och rekryterade honom som polisinformatör, samma år som Cappelen började med sin haschsmuggling. I gengäld kunde Jensen genom åren hjälpa Cappelen med upplysningar om polisens arbete eller undanhålla information om narkotikainförsel från polisen.

I slutet av 2013 kunde dock polisen gripa Cappelen och knappt två månader senare var det Jensens tur, sedan knarkbaronen i förhör berättat om sin relation med polischefen. Först tre år senare var åtalet om grovt narkotikabrott klart. Totalt rörde det sig om 16 ton hasch varav 14 ska ha kunnat smugglas in med hjälp av Jensen som också åtalades för grov korruption.

Läs mer: Polischef dömd till 21 års fängelse

Åtta månaders tingsrättsförhandlingar slutade den 18 september 2017 med att Jensen dömdes mot sitt nekande till 21 års fängelse och Cappelen till 13. I samband med överklagandet prövade sedan en fristående jury skuldfrågan och landar i att medhjälp till smuggling ska strykas, men domarna förkastade den slutsatsen.

Efter ytterligare 63 dagars domstolsförhandlingar meddelade nu en enig appellationsdomstol, Borgarting lagmannsrett, att bägge tilltalade är skyldiga. Rätten var dock oenig om påföljden med plus minus ett år.

Om Jensen sköter sig i fängelset kan han släppas på fri fot när han är 76 år gammal. Cappelen kan komma ut som 55-åring redan 2022 eftersom han varit frihetsberövad sedan 2013. Jensen lät meddela redan i rättssalen att han kommer att överklaga domen medan Cappelen sade att han avser att ta sig en funderare på saken.

Läs mer: Knarkbaronen och polischefen – fallet som fängslat Norge

Ämnen i artikeln

Oslo
Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt