Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Norsk krislag ska stoppa asylsökande vid gränsen

Statsminister Erna Solberg, till höger, leder norska regeringskoalitionens arbete i par med Siv Jensen, finansminister och ledare för Fremskrittspartiet.
Statsminister Erna Solberg, till höger, leder norska regeringskoalitionens arbete i par med Siv Jensen, finansminister och ledare för Fremskrittspartiet. Foto: Haakon Mosvold Larsen / NTB Scanpix, AP

Norska regeringen förbereder en lag för att göra det möjligt att vid landets gränser direktavvisa asylsökande som inte kommer direkt från ett konfliktområde. Ett förslag kommer att läggas på Stortingets bord inom kort. Om svenska asylsystemet kollapsar så måste Norge stå berett, menar norska statsministern Erna Solberg.

Direktavvisning står i strid med regelverket i FN:s flyktingkonvention; en asylsökande har rätt att få sin sak prövad. Det har fått norska advokatsamfundet Advokatforeningen att kraftigt protestera mot förslaget:

– Flera av förslagen står i strid med de mänskliga rättigheterna. Det här bär en prägel av hastverk, säger Bente Mostad Tjugum, ordförande för föreningens asyl- och utlänningskommitté, till norska etermediebolaget NRK:s nyhetssajt.

Erna Solberg, statsminister och ordförande för Høyre, norska motsvarigheten till Moderaterna, säger att det handlar om ett ”force majeure-förslag” som, om det blir lagstadgat, kan tillgripas ”om det hela bryter samman, om strömmen bara kommer och alla till slut hamnar i Norge, eftersom vi ligger på yttersta kanten i Europa”:

– Det finns en överhängande fara för att Schengensamarbetet och asylsystemet i Sverige bryter samman, vilket gör att Norge måste ha en krislagstiftning för att kunna hantera en sådan situation, säger hon i en intervju för danska tidningen Berlingske.

Solberg säger sig vara klar över att förslaget innebär ett stort avsteg från tidigare rättsordning, men att åtgärderna är nödvändiga ”om andra länder inte lever upp till sina förpliktelser”:

– När vi lägger ett sådant här förslag är vi väl medvetna om att det är ett ganska stort steg bort från tingens tidigare gång. Men vi måste ha tillgång till åtgärder som gör att vi står beredda inför de värsta tänkbara scenarier, säger statsministern.

Lagförslaget väntas bli antaget i norska parlamentet Stortinget med klar majoritet, i linje med tidigare beslutade åtstramningar av asylpolitiken. Liberala partiet Venstre är dock inte med på noterna nu:

– Vi hyser stort förtroende för regeringen. Men i det material som gått ut på remiss har regeringen tänjt alltför mycket på detta förtroende. Man har gått avsevärt längre än vad som stadgas i det avtal vi tidigare skrivit under, säger Venstres partiledare Trine Skei Grande till NRK.

Marcus Knuth, danska liberala regeringspartiet Venstres talesperson i utlännings- och integrationsfrågor, säger till Berlingske att hans parti följer det norska arbetet med en krislag ”mycket noga”:

– Vi har ju nyligen genomfört de mest omfattande asylåtstramningarna i Danmark under modern tid, så för ögonblicket är ju inte antalet asylsökanden i närheten av de tal som vi såg under hösten 2015. Därför är inte ytterligare åtstramningar aktuella. Men med det sagt håller vi självklart ändå ögonen på vad som sker i vårt grannland, säger Knuth.

Som en direkt följd av svenska regeringens beslut i slutet av november förra året om skärpt asyllagstiftning införde Norge hårdare gränskontroller på alla färjeförbindelser från Sverige, Danmark och Tyskland. Dessutom skärptes gränskontrollerna på infartsvägarna från landgränsande länderna Sverige, Finland och Ryssland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.