Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 23:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norsk-sakerhetspolis-varnar-for-framtida-terrorattacker/

Världen

Norsk säkerhetspolis varnar för framtida terrorattacker

Norska polisens säkerhetstjänst Politiets sikkerhetstjeneste. Foto: Fredrik Varfjell/TT

Risken för högerextrem terrorism har ökat, menar norska säkerhetspolisen PST. Enligt deras bedömning är det möjligt att ett terrorattentat kan ske i Norge under det kommande året. 

Masskjutningarna i Christchurch, Nya Zeeland, 15 mars i år som krävde 41 liv, har inspirerat den norska högerextrema rörelsen, skriver PST i ett pressmeddelande. Hittills i år har fyra gärningsmän runt om i världen kunnat kopplas till Brenton Tarrant, skytten i Nya Zeeland. En av dem är terrormisstänkte Philip Manhaus, som avlossade flera skott i moskén i Bærum 10 augusti. 

Philip Manshaus. Foto: Cornelius Poppe/TT

På internationella internetforum har PST identifierat flera kopplingar mellan norska högerextremister och hyllningar till de tidigare terrorattentaten, men även manifest, propaganda och uppmaningar till nya terrorattentat i Norge har registrerats av polisen.

De är framför allt muslimer, judar och hbtq-personer som är utsatta för hoten om högerextrem terror, och det är i miljöer som moskéer och synagogor som risken för ett terrorattentat är särskilt hög, står det i pressmeddelandet.

I mars presenterade PST en rapport om högerextremism i Norge som pekade på invandring, särskilt efter hösten 2015, som en viktig mobiliseringsfaktor för högerextremism, skriver Aftenposten.

”Ökningen av radikalisering av högerextremism 2015 visar hur asylströmmen är en viktig mobiliseringsfaktor för sympatierna. Graden av invandring kommer sannolikt att påverka radikaliseringen av högerextremismen i Norge i framtiden,” står det i rapporten.