Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norsk-spionrekrytering-infor-ratta/

Världen

Norsk spionrekrytering inför rätta

Norska säkerhetspolisen PST anklagas tillsammans med Etterretningstjenesten för amatörmässiga försök att rekrytera informatörer.
Norska säkerhetspolisen PST anklagas tillsammans med Etterretningstjenesten för amatörmässiga försök att rekrytera informatörer. Foto: Fredrik Varfjell/TT

Norska underrättelsetjänster försökte rekrytera informatörer på ett norskt betongföretag verksamt i Ryssland. Det slutade illa – för företaget – som nu stämt staten på mångmiljonbelopp.

TT Text

Han hotades med sanningsserum. Men när han vädjande sade att han var sjuk lät säkerhetspolisen honom gå.

Det framgick när betongdirektören Atle Berge vittnade under andra dagen av en rysk-norsk spionerirättegång i Oslo.

Berges företag Ølen Betong hade etablerat sig i Murmansk. Men hans arbete där fick ett tvärt slut 2016, då han beordrades till ett möte med den ryska säkerhetspolisen FSB.

– De öppnade en väska och tog ut massa sprutor och sade att de skulle ge mig sanningsserum, berättar Berge i rättssalen. Jag har diabetes, och tänkte att det kan jag använda – jag sade att om jag får i mig främmande ämnen så dör jag, fortsätter vittnesmålet. Då packade de ihop, och efter sex, sju timmar släpptes jag, berättar Berge, och beskriver händelsen som en blandning mellan actionfilm och mardröm.

Några månader senare fick Berge inreseförbud i Ryssland. Stora kontrakt som Ølen Betong arbetat med gick om intet.

Även maskinföraren Kurt Stø vittnar om rena maffiametoderna från FSB:s sida. Han säger att ryska polisen hade bilder från hans bostad i Kirkenes, nära ryska gränsen i östligaste Norge – och ser detta som bevis på att ryska spioner är verksamma där.

Företaget hävdar att hela härvan utlöstes av klumpiga försök från de norska säkerhetsorganen Etterretningstjenestens och PST:s att rekrytera informatörer. Personer på flera nivåer inom Ølen Betong kontaktades av de norska myndigheterna – men uppenbarligen märkte FSB vad som var på gång.

I den nu pågående rättegången i Oslo kräver Ølen Betong staten på 145 miljoner norska kronor som kompensation för uteblivna intäkter och andra kostnader.

Företagets advokat Per Magne Ristvedt kallar i rätten rekryteringsförsöken amatörmässiga.

– Norge har och ska ha underrättelsetjänster. Men de kan inte tillåtas arbeta på ett sådant sätt att de utsätter individer och företag för alltför stora risker.

Norska staten förnekar dock ansvar.

– Underrättelsetjänsterna har bara gjort sitt jobb, säger statens ombud Fredrik Sejersted.

Läs mer: Schweiz: Ryska ”rörmokare” försökte övervaka Davos

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt