Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norsk-toppolitiker-sverige-battre-pa-jamstalldhet-i-politiken/

Världen

Norsk toppolitiker: Sverige bättre på jämställdhet i politiken

Tone Wilhelmsen Trøen, talman i norska stortinget, är i Stockholm för att lära sig om hur Sverige arbetar för jämställdhet i politiken. Till höger stortingsledamoten Nina Sandberg. Foto: Beatrice Lundborg

I Norge leds regeringen, parlamentet och högsta domstolen av kvinnor – liksom två av de tre största partierna.

Ändå vill norrmännen ha svensk hjälp i arbetet för större jämställdhet i politiken.

Norge har länge legat före när det gäller kvinnor i höga positioner. Gro Harlem Brundtland blev redan 1981 Nordens första kvinnliga statsminister – medan Sverige fortfarande, snart 40 år senare, bara har haft män på den posten.

Även dagens norska statsminister är kvinna, Høyres Erna Solberg.

Liksom partikamraten Tone Wilhelmsen Trøen, sedan i fjol president i stortinget och innehavare av Norges formellt näst högsta ämbete efter kungen.

Men Wilhelmsen Trøen tror ändå att Norge har mycket att lära av Sverige i jämställdhetsarbetet. Därför är hon, tillsammans med stortingsledamoten Nina Sandberg (Arbeiderpartiet) på ett två dagar långt besök i Stockholm.

– Sverige har till exempel en högre andel kvinnor i riksdagen än vad vi har i stortinget. 46 procent mot 40. Målet måste förstås vara 50 procent, säger hon.

– Vi vet att Sverige har arbetat systematiskt med detta sedan 2006. Och att det sedan några år finns en särskild jämställdhetsgrupp i riksdagen med representanter för alla partier.

I Norge är det mycket fokus kring kvinnliga toppolitiker, inte bara statsminister Erna Solberg. Det gäller också Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen, finansminister sedan 2013. Nya stjärnor dyker upp, som Miljøpartiet de grønnes Lan Marie Nguyen Berg, en av de stora vinnarna i lokalvalen härom veckan.

Nina Sandberg menar att under den jämställda ytan är mansdominansen ändå stor.

– Det syntes till exempel under grundlagsjubileet 2014, när ledarna för Norges alla kommuner samlades i Oslo. Det var en grå massa av kostymklädda män, och så en liten rand av kvinnor längst fram.

Ett problem för kvinnor i politiken är sextrakasserier och hot. Tone Wilhelmsen Trøen hänvisar till en undersökning från Interparlamentariska unionen och Europarådets parlamentarikerförsamling som nyligen visade att 85 procent av Europas kvinnliga parlamentariker hade drabbats av psykiskt våld och trakasserier i sitt arbete.

– Det var chockerande att se. Det handlar bland annat om våldtäktshot och även mordhot, säger hon.

– Vi har sett det i Norge under kommunvalet nyligen. Kvinnliga kandidater drabbades hårt av hat i sociala medier, säger Nina Sandberg.

Om metoo i Sverige främst handlade om Svenska akademien och kultursektorn så var det i Norge mer fokus på politiken. Flera framträdande stortingsledamöter – från Høyre, Fremskrittspartiet och Arbeiderpartiet – avgick från ledande positioner efter anklagelser om olämpligt uppträdande mot kvinnor, däribland politikerkolleger.

– Sådant kan ha en nedkylande effekt. Vi får inte ha en situation där unga kvinnor inte vågar söka sig till politiken. En utredning kommer att arbeta med de här frågorna i stortinget under hösten, säger Tone Wilhelmsen Trøen.