Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 06:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norska-fiskare-rasar-mot-forrymda-laxar/

Världen

Norska fiskare rasar mot förrymda laxar

Nästan 300.000 laxar har rymt från norska odlingar. Arkivbild. Foto: Kallestad, Gorm

Hittills i år har nära 300.000 laxar rymt från norska laxodlingar, nästan en fördubbling jämfört med hela förra året. En katastrof för vildlaxen, säger laxfiskare.

TT Text

Siffror från Fiskeridirektoratet visar att 284.000 laxar rymt hittills i år. För hela förra året var siffran 169.000. Bakom årets stora ökning ligger en enskild händelse i Nordnorge där 200.000 fiskar slapp lös.

Myndigheten ser allvarligt på rymningarna. Odlad fisk parar sig med vildlax och sprider sjukdomar och laxlus.

– Man ser genetisk inblandning från odlad fisk i många norska vattendrag. Varje laxrymning är en för mycket, säger Monika Haugland som är inspektör vid myndigheten till NRK.

Rymningarna är en katastrof för vildlaxen, anser laxfiskare.

– Säsongen har varit väldigt dålig överlag, med lite vildfisk i många älvar. Så händer det här som medför ytterligare genetisk förorening av vildlaxen. Hur länge ska odlingsbranschen få fortsätta på det här sättet? undrar Knut Munthe Olsen, från vildlaxföreningen i Sogn.

Øyvind Andre Haram, kommunikationschef för fiskeriorganisationen Sjømat Norge, är självkritisk.

– Det här duger inte. Även om andelen förrymd fisk i älvarna minskat senaste åren kan vi inte acceptera att fler rymmer.

Ämnen i den här artikeln:

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt