Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/norska-man-valdtog-kvinna-doms-till-fangelse-och-mangmiljonboter/

Världen

Män våldtog kvinna i Norge – döms till fängelse och mångmiljonskadestånd

Tre män i 30-årsåldern har dömts till fleråriga fängelsestraff för att ha våldtagit en kvinna. Männen ska även betala skadestånd till kvinnan på sammanlagt 3,6 miljoner norska kronor. 

Enligt åklagaren är gruppvåldtäkten en av de allvarligaste i Norge på länge. 

– Händelsen har varit mycket jobbig för kvinnan. Hon var länge osäker på om hon skulle polisanmäla våldtäkten eftersom hon var rädd för att inte bli trodd. Men det har hon nu blivit, säger riksåklagaren Rudolf Christoffersen till NRK. 

Gruppvåldtäkten skedde i februari förra året i norska Sogndal. Enligt domstolen har de tre männen, varav två är bröder, först hällt i den unga kvinnan sprit och sedan i tur och ordning våldtagit henne. En av männen pressade även en kudde över hennes ansikte under övergreppet. 

En av bröderna erkände att han hade haft sex med kvinnan efter att polisen hade fått en dna-träff, men mannen hävdade att det hade skett frivilligt. Den andra brodern förnekade brott. Den tredje mannen likaså, som inledningsvis var internationellt efterlyst för våldtäkten.

Tingsrätten i Sogn og Fjordane dömde i mars i år de två bröderna till fängelse i fem år och tre månader respektive fyra år och sex månader, men frikände den tredje mannen. Domen överklagades av båda parter till hovrätten som nu delvis har skärpt straffen – och även dömt den tredje mannen för våldtäkt, skriver NRK. 

Båda bröderna döms av en enig hovrätt till fem års fängelse och den tredje mannen, som av domstolen anses ha varit drivande, döms till fängelse i sex och ett halvt år.

Riksåklagaren säger till NRK att gruppvåldtäkten var planerad och synnerligen grov.

– Kvinnan söps full och sedan våldtog de tre männen henne en efter en. Det är ett allvarligt brott och då måste straffen vara stränga.

I samband med rättegången mot de två bröderna i tingsrätten sade åklagaren att gruppvåldtäkten är en av de allvarligaste våldshandlingarna i Norge på många år.

Hovrätten höjde även skadeståndet som männen ska betala till kvinna från 175.000 kronor vardera för bröderna till att alla tre män ska betala sammanlagt 3,6 miljoner norska kronor, knappt 3,8 miljoner svenska, i upprättelse och ersättning för förlorad inkomst.

Stortinget och Högsta domstolen i Norge har skärpt påföljderna för våldtäkt och sexuella övergrepp kraftigt de senaste åren. De ses som mycket allvarliga brott som bör ge fleråriga fängelsestraff.

Enligt männens advokater överväger de att överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen, skriver NRK.