Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nostalgi-och-ilska-mot-eliten-enar-regeringens-anhangare/

Världen

Nostalgi och ilska mot eliten enar regeringens anhängare

Bild 1 av 4 Ledare för PiS är Jaroslaw Kaczynski. Trots att han inte är president anses Kaczynski vara den som i praktiken styr i Polen.
Foto: Ingmar Nevéus
Bild 2 av 4 Psykologen Mariusz Stepnik började engagera sig politiskt efter katastrofen i Smolensk.Tjänstemannen Marcin Godlewski funderar på att ställa upp för PiS i nästa lokalval.
Foto: Ingmar Nevéus
Bild 3 av 4 Här demonstrerar PiS-anhängare i Warszawa, men det är på landsorten och i ”rostbältet” som stödet är starkast.
Foto: Ingmar Nevéus
Bild 4 av 4 I skogen, några mil öster om Warszawa, står en Lech Kaczynski-staty. Minnesplatsen har blivit något av en kultplats för PiS-anhängare.
Foto: Ingmar Nevéus

De röstade fram en regering som retar gallfeber på hela det europeiska etablissemanget. Anhängarna till Polens styrande parti kallar sig höger och avskyr kommunister – men drivs inte så lite av en längtan tillbaka till Sovjeterans ”rättvisa samhälle”.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in