Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/notre-dame-genom-arhundradena-fran-napoleon-till-jeanne-darc/

Världen

Notre-Dame genom århundradena: Från Napoleon till Jeanne d'Arc

00:57. Notre-Dame-katedralen i Paris grundades år 1163 och invigdes slutligen år 1345. Byggnaden tog alltså nästan 200 år att färdigställa.

Den våldsamma branden i Notre-Dame-katedralen hotar inte bara att ödelägga ett heligt världsarv. Lågorna slukar också platsen där kungar, kejsare och krigarinnor passerat genom århundradena. Få byggnader bär på så mycket historia som det franska praktbygget. 

Lina Lund
Rätta artikel

Med anor från 1100-talet har Notre-Dame-katedralen varit med om mer än de flesta byggnader på den europeiska kontinenten. Den har överlevt ett 30-årigt krig, en fransk revolution och Adolf Hitler – bland mycket annat. 

Det gotiska praktmonumentet intill floden Seine har under århundraden inte bara fungerat som en helig pilgrimsort för katoliker, lockat miljoner turister och tjänstgjort som den kanske viktigaste symbolen för Frankrike. Den har även utgjort skådeplats för en rad avgörande händelser i den Europeiska historien, både sådana som inträffat på riktigt och i fiktionen. 

Notre-Dame-katedralen 1911. Foto: AP

Till några av händelserna som utspelat under de mäktiga valven hör kröningen av Henry VI av England, år 1431. Han är den enda engelska monarken som kunnat kalla sig Kung av Frankrike.  

Några århundraden senare var det krigsherren Napoleon Bonapartes tur att låta sig krönas till kejsare i Paris stoltaste byggnad. 1804 mottog han kronan ur Påve Pius VII hand. 

Det var också här som krigarinnan Jeanne d'Arc helgonförklarades långt efter sin död. 1920 togs bondflickan som varken kunde läsa eller skriva upp bland helgonen, och är nu Frankrikes nationalhelgon.

I katedralen utspelar sig också Victor Hugos fiktiva skräckroman om den vanskapte ringaren i Notre-Dame. Legenden blev senare Disneyfilm, vilket anses ha bidragit till att ytterligare öka intresset för det redan mytomspunna monumentet.

Men inte minst har katedralen förvarat en rad heliga reliker som katoliker anser har tillhört Jesus. Dit hör en del av den törnekrona som Jesus tros ha burit, liksom en del av korset som han korsfästets på.

Läs mer:

Michael Winiarski: Katastrofen som Paris undkom med ett nödrop för 75 år sedan har nu hänt 

Brandorsaken: Spekulationer kring renoveringsarbete