Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

NSA-kritik allt starkare i USA

Efter avslöjandena om NSA:s avlyssning kräver nu senaten en total översyn av USA:s underrättelseinhämtning. Det kan bli den första granskning som görs sedan Watergateskandalen.

Ordföranden i senatens underrättelseutskott, demokraten Dianne Feinstein, krävde på måndagen att National Security Agency, NSA, omedelbart upphör med avlyssningen av politiska ledare. Sådan avlyssning ska, menade hon, bara ske i nödfall eller av fientliga stater, och då endast med presidentens godkännande.

Feinstein begärde också att en ordentlig granskning inleds av USA:s underrättelseverksamhet, en granskning som kan komma att inkludera även program som ligger under bland annat CIA och FBI. En sådan genomgång har inte gjorts sedan i mitten av 1970-talet, i kölvattnet av Watergateskandalen och Vietnamkriget.

Reaktionen är både oväntad och stark – Feinstein har hittills talat sig varm för NSA och har fått regelbunden och utförlig information från Vita huset och från NSA.

I söndags kom uppgifter om att president Barack Obama inte ska ha vetat om att 35 av världens politiska ledare varit avlyssnade av NSA. Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska ha avlyssnats i nära fem år utan att Obama vetat om det.

Vare sig presidenten eller försvarsminister Chuck Hagel ville på måndagen inte heller kommentera uppgifterna om vad Obama eller hans närmaste ska ha känt till.

I kongressen förbereder några politiker ett lagförslag under namnet ”The USA freedom act” som skulle förbjuda inhämtning av stora mängder information. Förslaget har visst stöd från båda partier, men det är oklart hur många som skulle rösta för förslaget.

Även i USA växer nu kritiken mot NSA, vars olika program tycks ha vuxit utom kontroll.

Samtidigt försvaras övervakningen av såväl republikanska politiker som av presidenten själv, som framhåller att informationen varit viktig och räddat många människors liv, både i USA och i Europa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.