Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”NSA lämnar information till Israel”

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA delar rutinmässigt information med Israel utan att radera uppgifter om amerikanska medborgare. Det visar hemliga dokument, som brittiska tidningen The Guardian fått av visslaren Edward Snowden.

Detaljerna i överenskommelsen mellan NSA och dess israeliska motsvarighet ska visa att USA lämnar ut information som kan innehålla USA-medborgares telefonsamtal och e-mejl. Avtalet reglerar inte på vilket sätt Israel kan använda uppgifterna.

The Guardians uppgifter står i skarp kontrast till försäkringar från president Barack Obamas administration om att rigorösa säkerhetsåtgärder garanterar integriteten för de amerikanska medborgare som dras in i övervakningsnätet.

Inom underrättelsetjänster kallas den processen ”minimering”. Den information som amerikanerna förbundit sig att vidareföra till israeliska kolleger ska dock enligt Snowdens dokument inte ha genomgått någon sådan process, utan är i ett ”för-minimeringsläge”.

I den odaterade promemoria som tidningen stöder sig på anges att principerna för hur informationen ska delas slogs fast i mars 2009. I dokumentet, omfattande fem sidor, understryks gång på gång att amerikaners rätt till sitt privatliv har konstitutionellt skydd och att den israeliska underrättelsetjänsten är förpliktigad att respektera dessa rättigheter.

Den ambitionen undermineras dock av uppgifterna om att Israel tillåts ta emot rå information (raw sigint) som härrör från spaningen. Sådant råmaterial ”omfattar, men är inte begränsat till, icke utvärderat och icke minimerade utskrifter av fax, telex, ljudfiler och digital metadata”, heter det enligt överenskommelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.