Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

NSA övervakade 60 miljoner spanska samtal

NSA har nyligen under en månad övervakat över 60 miljoner telefonsamtal i Spanien, skriver tidningen El Mundo. Nu kräver Spanien en förklaring av USA.

Telefonövervakningen ska inte ha rört samtalens innehåll, utan dess längd och varifrån de ringdes, enligt tidningen, som hänvisar till uppgifter från den avhoppade underrättelsetjänstemannen Edward Snowden.

Spanien kräver detaljerade uppgifter från USA efter avslöjandet. Spanska utrikesdepartementet har sänt ett meddelande till den amerikanska ambassadören

Samtidigt uppger en japansk nyhetsbyrå att NSA 2011 ska ha bett den japanska regeringen om hjälp för att övervaka fiberoptiska kablar som överför telefon- och datatrafik i Asien och Stillahavsområdet, rapporterar BBC.

Uppgifterna, som förmedlats av Kyodo News Agency, gör gällande att syftet ska ha varit att göra det möjligt för USA att samla information om Kina. Japan ska ha avvisat förfrågan och hänvisat till rättsliga begränsningar och brist på personal. 

NSA dementerar tyska tidningen Bild am Sonntags uppgifter om att president Barack Obama 2010 blev personligt informerad av NSA-chefen om avlyssningen av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

NSA-chefen Keith Alexander har aldrig diskuterat påstådda underrättelseoperationer rörande Merkel med Obama, sade NSA:s talesperson Vanee Vines.

”Nyhetsrapporter som hävdar något annat är falska”, tillade hon.

NSA upphörde med spionerandet på Angela Merkel och andra världsledare sedan Vita huset fick kännedom om övervakningen, rapporterar Wall Street Journal i dag.

President Barack Obama fick information om den elektroniska övervakningen i en internrevision han beordrade i somras, skriver tidningen med hänvisning till icke namngivna tjänstemän i USA.

Översynen visade att NSA hade avlyssnat 35 världsledares telefoner. Vita huset har stoppat övervakningen av flera av ledarna, inklusive Merkel. Andra övervakningsprogram har ännu inte hunnit avslutas, enligt rapporten.

Varken Vita huset eller den tyska regeringen har velat kommentera uppgifterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.