Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

NSA spionerar på tyska ministrar

Foto: Kai-Uwe Knoth/AP

Det amerikanska underrättelseorganet NSA har börjat spionera på högt uppsatta tyska politiker efter det att president Obama satt stopp för spionaget mot Tysklands förbundskansler. Det uppger Bild am Sonntag.

Den tyska tidningen har fått sina uppgifter från en högt uppsatt NSA-anställd i Tyskland. En av dem som ska vara satt under övervakning är inrikesminister Thomas de Maiziere, en nära förtrogen till Merkel, skriver nyhetsbyråerna DPA och Reuters.

NSA-källan säger till tidningen att fokus ändrats från Merkel till andra viktiga beslutsfattare. Flera av dem med personliga kontakter med Merkel:

– Vi har order om att inte missa någon information nu när vi inte längre får övervaka förbundskanslerns samtal direkt, säger källan.

Thomas de Maiziere har betraktats som en möjlig kandidat till att bli Natos generalsekreterare.

Tidningen skriver att sammanlagt 320 personer i Tyskland övervakas av NSA. De flesta av dem politiker.

Det var i oktober förra året som det avslöjades att NSA avlyssnade Angela Merkels telefon. Något som gjorde den tyska förbundskanslern rasande. I ett samtal med president Obama strax efter avslöjandet jämförde Merkel NSA:s avlyssning med den som östtyska Stasi ägnade sig åt under många år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.