Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 15:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nu-abdikerar-japans-kejsare-akihito/

Världen

Nu abdikerar Japans kejsare Akihito

01:31. Han moderniserade ämbetet, men nu kliver han ned från tronen. Japans kejsare Akihito abdikerar – den förste kejsaren i Japan att göra så på nästan 200 år.

Han moderniserade ämbetet, men efter 30 år är det i dag dags för Japans 85-årige kejsare Akihito att kliva ned från tronen. Han blir den första kejsaren i landet att abdikera på nästan 200 år.

Rätta artikel

Akihitos giftermål 1959 med Michiko Shoda innebar att han blev förste kejsare att gifta sig med en person utan adlig börd. Paret har arbetat för att föra den kejserliga familjen närmare folket.

Akihitos son, kronprins Naruhito, tar över tronen den 1 maj.

Japanske kejsaren Akihito med sin fru Michiko Shoda. Foto: Eugene Hoshiko/AP

Ämnen i den här artikeln:

Japan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt