Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 17:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nu-ar-odesdebatten-om-brexitstopp-igang/

Världen

Brittiska parlamentet röstar ja till Brexitstopp – och nej till nyval

01:18. Premiärminister Boris Johnsons förslag om nyval i Storbritannien i oktober fick inte tillräckligt stöd i underhuset.

Brittiska underhuset driver på för att landet inte ska lämna EU utan ett avtal. Parlamentet har nu röstat ja till att stoppa Boris Johnson från att genomföra en hård Brexit. Som väntat blev det nej till nyval då många ledamöter från Labourpartiet avstod från att rösta. 

Det har varit en intensiv vecka efter att brittiska parlamentet kom tillbaka efter sommaruppehållet. I måndags presenterades ett nytt Brexitförslag från oppositionen och på onsdagskvällen stod det klart att en majoritet i parlamentet vill stoppa regeringen från att lämna EU utan avtal.

Foto: AFP

Boris Johnson blev nedröstad med siffrorna 329–300. Det betyder att förslaget därefter skickades vidare för att bli godkänt även av överhuset. Där röstade man under natten mot torsdagen ja till att skicka tillbaka förslaget till underhuset senast klockan 17 (lokal tid) på fredagen. Det innebär att förslaget då skulle kunna bli föremål för omröstning igen på måndagen, och därefter gå vidare till drottningen, skriver The Guardian. Oron har annars varit att regeringen ska fördröja processen tills det blir för sent. 

Det underhuset har sagt ja till är ett förslag om att regeringen måste be EU om förlängd förhandlingstid till den 31 januari 2020 – om man inte senast den 19 oktober godkänt antingen ett utträdesavtal eller specifikt sagt ja till att lämna utan avtal med EU.

En uppenbart irriterad Boris Johnson svarade att förslaget i praktiken gör slut på förhandlingarna med EU och att han kommer att kräva nyval.

– I dag är jag rädd för att underhuset röstat för att stjälpa alla förhandlingar (med EU). Nu måste det bli val, tisdagen den 15 oktober, säger Johnson.

Eftersom lagförslaget gick igenom diskuterade och senare röstade underhuset därefter premiärministerns krav på nyval. För att få till ett nytt val behövde Boris Johnson få med sig två tredjedelar av parlamentet. 

– Vi vill ha ett val för att skicka ut den här regeringen. Men erbjudandet om ett val i dag är lite som när den elaka drottningen erbjuder ett äpple till Snövit, säger Labourledaren Jeremy Corbyn.

När resultatet från omröstningen väl kom blev det som väntat ett nej. De flesta Labourledamöterna avstod nämligen från att rösta vilket betyder att Boris Johnson inte fick igenom förslaget om nyval.

Många konservativa ledamöter tyckte att Labour agerade fegt eftersom Corbyn och partiet krävt ett nytt val länge. Enligt experterna kommer Labour att se till att lagförslaget går igenom innan de är beredda att säga ja till ett val.

– Jag tror att han är den första oppositionsledaren i modern tid i vårt land som nobbar ett val. Jag kan bara spekulera i orsakerna till varför han tvekar och det enda jag kan komma på är att han inte tror att han kommer att vinna, kommenterar Boris Johnson Corbyns beslut.

Under kvällen diskuterades flera olika tillägg till lagförslaget. Bland annat hade Labour-ledamoten Stephen Kinnock föreslagit att det skulle vara möjligt att rösta om Theresa Mays gamla utträdesavtal igen. Kinnocks tillägg gick oväntat igenom och källor uppger för BBC att regeringen låtit det gå igenom med flit av taktiska skäl.

Premiärministern leder numera en minoritetsregering. På tisdagseftermiddagen bytte Phillip Lee från Torypartiet till Liberaldemokraterna. Dessutom blev de 21 Tory-rebeller som röstade med oppositionen om lagförslaget uteslutna ur partiet. Förutom Philip Hammond fick även ledamöter som veteranpolitikern Kenneth Clark och Winston Churchills barnbarn Nicholas Soames lämna det konservativa partiet.

Läs mer: Johnson flaggar för nyval efter förlorad omröstning 

Katrine Marçal: Rees-Mogg är en karikatyr av en dryg privatskolepojke