Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nu-ar-terrormisstankte-21-aringen-i-rattssalen-i-oslo/

Världen

Beskedet: Terrormisstänkte 21-åringen häktas

00:48. Här förs Philip Manshaus, 21, in i rättssalen – han häktas misstänkt för mord och terrorbrott efter moskéattacken i Bærum.

21-årige Philip Manshaus häktas misstänkt för mord och terrorbrott efter moskéattacken i Bærum.

Han nekar till brott och vill försättas på fri fot, uppger hans advokat för Dagbladet.

Vid 13.15 leddes den terrormisstänkte 21-åringen in i rättssalen i Oslo tingsrätt tillsammans med sin försvarare Unni Fries. Han log mot pressuppbådet och var blåslagen i ansiktet.

Han hade gett sitt medgivande till att upphäva det fotoförbud som normalt råder i rätten.

Åklagaren begärde att han häktas för mord och terrorhandling i fyra veckor med full isolering och brev- och besöksförbud. Dessutom krävde åklagaren stängda dörrar under förhandlingen, med hänvisning till förundersökningssekretessen.

Vid 14-tiden meddelade rätten att det skulle bli stängda dörrar.

Strax efter klockan 16 kom beskedet att Manshaus får sitta häktad i fyra veckor misstänkt för mord på sin 17-åriga styvsyster och för terrorbrott i samband med attacken mot en moské i staden Bærum.

Enligt beslutet finns det stor sannolikhet för att Manshaus kommer att begå brott av liknande karaktär om han inte hålls häktad, rapporterar NRK. Under häktningstiden har Manshaus brev- och besöksförbud, och under de två första veckorna kommer han att vara fullständigt isolerad.

Philip Manshaus i Oslo tingsrätt under måndagen. Under moskéattacken i Bærum blev han nedbrottad av medlemmar från moskén. Foto: Cornelius Poppe/TT

Vid en presskonferens klockan 17.30 berättar polisen att måndagens förhandlingar gått bra, men att Manshaus inte gett några förklaringar utan svarat nekande på frågor.

Polisen meddelar också att Manshaus bar en hjälm med en tillhörande kamera i samband med moskéattacken.

– Kameran har filmat och det har gett oss en film som är ett viktigt bevis för oss, säger polisen Pål Fredrik Hjort Kraby.

Vidare säger polisen att mannen haft flera vapen. Flera av dessa har varit registrerade och lagliga, men polisen vet i nuläget inte vilka.

När det gäller den misstänkte gärningsmannens motiv, menar polisen att terrormotiv riktat mot den muslimska befolkningen har legat bakom moskéattacken. Orsaken till det misstänkta mordet på 17-åringen är däremot oklart.

– Vi vet inte om det finns något samband, säger Kraby om de två händelserna.

Manshaus familj uttalar sig på eftermiddagen i ett pressmeddelande förmedlat av advokaten Hein Bæra.

”Vår familj vill tacka det muslimska samhället för den omtanke som de visat. Familjen tar starkt avstånd från händelsen som utförts av en av våra familjemedlemmar och som har drabbat oss så hårt”, står det i meddelandet.

01:41. Moskéattacken i Norge – detta har hänt.

Manshaus försvarare sade tidigare till Dagbladet att 21-åringen vill släppas på fri fot.

– Han vill inte sitta i fängelse, säger Unni Fries. 

Det var i lördags som Manshaus enligt misstankarna ska ha försökt ta sig in i en moské i Bærum, beväpnad med skjutvapen. Han ska ha avlossat flera skott som gick genom en glasdörr innan han brottades ner av två äldre församlingsmedlemmar.

Vid polisens husrannsakan i mannens bostad hittades en död kvinna, som identifierades som Manshaus styvsyster. Manshaus är misstänkt för att ha mördat henne.

Före moskédådet hade Manshaus publicerat minst ett inlägg på ett invandrarfientligt forum om att han kände sig utvald att begå ett terrorbrott. Han hade också länkat till en digital mapp med bilder på sig själv. Manshaus hade planerat att direktsända dådet, något han inte lyckades med.

21-åringen har inte velat samarbeta med polisen. Han ska genomgå en rättpsykiatrisk utredning. 

Den misstänkte 21-åringen anländer till rätten på måndagen. Foto: Ørn E. Borgen/TT

Redan för ett år sedan fick norska säkerhetstjänsten, PST, ett tips om Manshaus aktiviteter i högerextrema forum på internet. Polisen och PST valde att inte gå vidare med tipset, vilket av PST motiverats med att tipset var vagt och inte tydde på en kommande terrorhandling.

Säkerhetstjänsten jobbar med att klartlägga 21-åringens nätverk och aktiviteter.

– Detta är för att ta reda på om det som hänt kan resultera i följdattacker, men vi har inget som tyder på det, säger PST:s chef Hans Sverre Sjøvold.

Läs mer: 

De stoppade skytten – hyllas som hjältar 

Misstänkt pekas ut som högerextrem miljonär 

Moskéskjutningen: Detta har hänt