Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nu-blir-det-tillatet-att-resa-i-hubei-igen/

Världen

Nu blir det tillåtet att resa i Hubei igen

00:41. Från och med midnatt, natten mot onsdagen, lyfts reserestriktioner i Hubeiprovinsen i Kina. Personer som är friska blir därmed fria att lämna provinsen där storstaden Wuhan ligger.

Den kinesiska Hubei-provinsen, centrum för coronasmittans utbrott, lyfter från den 25 mars de reserestriktioner som funnits sedan slutet av januari. Nu ska det åter vara tillåtet att resa ut från provinsen, med undantag från storstaden Wuhan, där invånarna är i fortsatt karantän till den 8 april.  

Samtidigt som Hubei-provinsen släpper på restriktionerna i takt med att epidemin tappar fart i området, är det andra regioner som vidtar nya åtgärder, efter att de importerade fallen av smitta ökat mycket kraftigt de senaste dagarna, skriver Reuters. 

Enligt de kinesiska myndigheterna ökar inte antalet inhemska fall av smitta i någon nämnvärd utsträckning, utan det är hemvändande kineser som står för ökningen, hävdar man. 

En arbetare sprejar desinficeringsmedel på järnvägsstationen i Wuhan på tisdagen.
En arbetare sprejar desinficeringsmedel på järnvägsstationen i Wuhan på tisdagen. Foto: AFP

I Peking har man därför infört hårdare karantänsregler för inresande från utlandet, och även styrt om resenärerna till andra städer. Huvudstaden redovisade på måndagen 31 nya fall av importerad smitta, i landet var det sammanlagt 427 fall, vilket var en fördubbling mot dagen före. 

Läs mer: Wuhan ser ljuset i tunneln 

En sjukhusanställd blickar ut över Wuhan från ett sjukhus i staden.
En sjukhusanställd blickar ut över Wuhan från ett sjukhus i staden. Foto: AFP

Restriktionerna i Peking innebär att de som anländer till huvudstaden kommer att sättas i ”centraliserad karantän”, till skillnad från hemkarantän, och genomgå hälsotester. 

Bara fyra fall rapporterades som inhemsk smitta under måndagen, varav ett i Wuhan, som inte haft någon lokalt smittad under fem dagar. 

Vardagen börjar återvända till Wuhan. Arbetet har återupptagits på Dongfeng Honda i Hubeiprovinsen.
Vardagen börjar återvända till Wuhan. Arbetet har återupptagits på Dongfeng Honda i Hubeiprovinsen. Foto: AFP

Läs mer: Kina fruktar en andra våg med hemvändande kineser 

Många av de hemvändande kineserna är studenter som flyr från virusdrabbade länder.

Att reserestriktionerna lyfts i Hubei-provinsen antas sätta fart på ekonomin igen i landet, som drabbats hårt av de stoppade verksamheterna.