Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nu börjar arbetet med att återuppbygga Palmyra

Graffiti på en sten vid resterna av ingången till det kända Bel-templet som förstördes av IS 2015. Texten är arabiska och lyder: ”Det är förbjudet att röka utan tillåtelse av ledaren”.
Graffiti på en sten vid resterna av ingången till det kända Bel-templet som förstördes av IS 2015. Texten är arabiska och lyder: ”Det är förbjudet att röka utan tillåtelse av ledaren”. Foto: Maher Al Mounes/AFP

När syriska trupper gick in i det forntida Palmyra på söndagen kunde de bekräfta att IS förstört flera unika byggnader. ”Vi kan också se hur IS ägnat sig åt att plundra området”, säger Mats Djurberg, generaldirektör för Svenska Unescorådet.

Oron för vad som har hänt med världsarvet i den forntida staden Palmyra har varit stor. När syriska soldater gick in i ruinstaden kunde de konstatera att mycket förstörts eller skadats.

En av de byggnader som skadats svårt av IS är Palmyras gamla citadell, som ligger på en kulle överblickande den forntida staden.

Samtidigt som terrororganisationen har förstört delar av Palmyra har den också utfört egna arkeologiska plundringar av fynd som legat under jorden:

– Vi vet att IS har använt sig av avancerad utrustning i form av georadar och geoskanner för att hitta arkeologiska objekt som de sedan säljer för att finansiera sin terror, säger Mats Djurberg.

– På de satellitbilder jag har sett syns hundratals hål där IS grävt fram föremål. Nu gäller det att lokalisera dessa föremål men också alla dem som räddades av arkeologer och privatpersoner månaden innan IS tog över Palmyra.

Bilder från den forntida staden visar att den berömda raden med romerska kolonner fortfarande står intakt liksom amfiteatern. Värre är situationen för de närmare 2.000 år gamla Bel- och Baalshamintemplen som terrororganisationen sprängde till småsten i augusti 2015. Två vackert inredda gravtorn och den stora triumfbågen har också sprängts.

Men allt ska återuppbyggas lovar de syriska myndigheterna:

– Jag kommer att vara på plats i Palmyra på måndag och då ska jag bedöma skadorna och börja planeringen för hur vi ska restaurera de två förstörda templen, säger Syriens fornminnesminister Mamoun Abdelkarim i en intervju med nyhetskanalen Sky News på söndagen.

Ett av de monument som IS försökt att förstöra är den stora lejonstatyn Lejonet av al-lat som när det upptäcktes av polska arkeologer 1977 var delvis förstörd och hade restaurerats när IS intog Palmyra den 23 maj förra året.

Nu måste arkeologerna göra detta på nytt.

– Men den goda nyheten är att statyn inte är sprängd utan bara skadad, säger Mamoun Abdelkarim i intervjun med Sky News.

Också triumfbågen ser ut att kunna återställas.

Mats Djurberg säger att han ser en boom där länder runt hela världen kommer att dokumentera sina kulturarv med 3d-teknik. En sådan dokumentation gör det dels möjligt att skapa interaktiva kopior på ett museum men också att göra det möjligt att återskapa en byggnad om den skulle förstöras i framtiden.

– Kulturarv har alltid varit föremål för aktioner i alla krig men det sätt som IS har genomfört detta på är rent perverst, säger Mats Djurberg.

– Det är också påfallande hur viktigt världsarvet är i fredsprocessen. För när striderna är över handlar det om att bygga nya länder och nya identiteter. De är ett uttryck för en fredlig samexistens med mångkulturella inslag från många religioner och civilisationer levt parallellt.

Den 1 april kommer Unesco att hålla ett möte där bland annat situationen i Palmyra kommer att tas upp.

Mer om IS.

IS-topp dödad i räd
Terrororganisationen Islamiska statens näst högste befälhavare har dödats vid en räd i Syrien.

IS på reträtt på flera fronter – Palmyra återintas
Terrorsekten Islamiska staten trycks tillbaka på flera fronter i Irak och Syrien. Den historiska staden Palmyra, som IS intog förra våren, håller på att återerövras av syriska armén, med stöd av ryskt och amerikanskt flyg.

Så växte IS från obskyr sekt till en maktfaktor
Med terrordådet i Paris har Islamiska staten (IS) tagit steget från största terrorskaparen i Mellanöstern till ett akut globalt säkerhetshot. Men historien om IS börjar redan år 2003. DN:s korrespondent Erik Ohlsson berättar om hur Islamiska staten kunde växa från en obskyr mördarsekt till en maktfaktor som stöpt om världspolitiken.

Fakta. IS brutala jihadism

IS är en jihadistisk militant sunnimuslimsk grupp som slåss i Irak och Syrien för att upprätta en islamisk stat, ett kalifat enligt en extremt sträng tolkning. IS är ofta också i konflikt med andra rebellgrupper i det krigshärjade och sönderfallande Syrien och i Irak.

IS har attraherat många frivilliga från andra länder, även västerlänningar. FN har rapporterat om att IS-krigare våldtagit, torterat och dödat kvinnor och barn, och att kvinnor och unga flickor sålts som sexslavar.

IS har på film dokumenterat och spridit många brutala avrättningar på västerlänningar och andra tillfångatagna.

IS har också tagit på sig eller inspirerat till många självmordsdåd runt om i världen.

Gruppen är historiskt en avknoppning från al-Qaida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.