Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nu börjar USA:s jakt på Edward Snowden

Journalister väntar utanför hotellet i Hongkong dit Edward Snowden tog sin tillflykt. Han ska nu ha lämnat hotellet.
Journalister väntar utanför hotellet i Hongkong dit Edward Snowden tog sin tillflykt. Han ska nu ha lämnat hotellet. Foto: Kin Cheung/AP

USA:s regering har inlett jakten på Edward Snowden, den 29- årige datateknikern som avslöjade den massiva övervakningen av amerikanernas telefonsamtal och datatrafik. Snowden har gått under jorden men förmodas ännu befinna sig i Hongkong.

USA:s justitiedepartement förberedde på tisdagen en formell anklagelseakt mot Snowden, som från att ha varit en lågmäld dataspecialist i en hemlig spionorganisation plötsligt har blivit världens kanske mest jagade person.

Om han inte infångas av Hongkongs myndigheter och utlämnas till USA – en sådan begäran har ännu inte kommit från Washington – eller överlämnar sig frivilligt, återstår alternativet att fly och söka politisk asyl i ett tredje land. Om han grips av Hongkongs polis kan det ta lång tid, kanske upp till ett år av domstolsprocesser, innan ett beslut om eventuell utlämning fattas.

Om han bestämmer sig för att fly måste i så fall det land han söker asyl i vara ett som inte har ett utlämningsavtal med USA, vilket det halvautonoma kinesiska territoriet Hongkong har. Folkrepubliken Kina har inget sådant avtal med USA, inte heller Ryssland, där president Vladimir Putin har låtit förstå att Snowden kan erbjudas asyl. Island är ett land som Snowden själv har nämnt.

Snowden var anställd på konsultjätten Booz Allen, varifrån han nu har avskedats, när han fick tillgång till de sekretessbelagda uppgifter som han nu har läckt. Rätten att ha tillgång till hemligheterna hade han från sin tid inom spionorganisationen CIA. Men vad många nu ifrågasätter är hur det kommer sig att en så relativt lågt rankad person som Snowden kunde ha tillgång till så pass känsliga uppgifter.

Det som hittills har läckt ut är delvis gamla uppgifter, särskilt de som gäller telefonövervakningen. I en krönika i tisdagens Washington Post fäste Walter Pincus uppmärksamheten på att USA Today i maj 2006, alltså för sju år sedan, avslöjade att NSA "i hemlighet har samlat in uppgifter om telefonsamtal från tiotals miljoner amerikaner med hjälp av AT&T, Verizon och BellSouth".

Enligt tidningen sträckte sig NSA:s program in i hem och företag över hela landet genom att lagra information om vanliga amerikaners samtal, av vilka de flesta inte var misstänka för något brott:

"NSA lyssnade inte på samtalen, utan använde uppgifterna till att analysera samtalsmönster för att försöka upptäcka terroristaktivitet".

Pincus ställer den retoriska frågan: Låter det bekant? Avslöjandet, som inträffade då George W Bush var president, väckte ingen större uppmärksamhet.

Nu dominerar däremot NSA-läckan nyheterna. Det politiska etablissemanget har tvärs över partigränserna fördömt Snowden som "landsförrädare". Men opinionen är inte entydigt för eller emot läckaget. Enligt färska mätningar anser dock en klar majoritet av amerikanerna att jakten på terrorister är viktigare än att privatlivet värnas.

Ännu är det inte känt vilka ytterligare uppgifter som Snowden har lämnat ut. Men den brittiska tidningen Guardian säger att det finns mycket mer som ännu inte har publicerats. Guardian-journalisten Glenn Greenwald lovar att det kommer fler betydande avslöjanden de närmaste veckorna och månaderna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.