Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nu-drar-primarvalen-igang-i-usa-forst-ut-ar-iowa/

Världen

Björn af Kleen: Fem viktiga frågor i primärvalet i Iowa

Bernie Sanders i Des Moines, Iowa, bara timmar innan nomineringsmötet i delstaten inleds.
Bernie Sanders i Des Moines, Iowa, bara timmar innan nomineringsmötet i delstaten inleds. Foto: Alex Wong/TT

I natt svensk tid inleddes primärvalssäsongen i USA då partierna ska utse vem som ska bli deras presidentkandidat. Först ut är Iowa. DN:s Björn af Kleen besvarar fem frågor om USA:s politiska framtid som Demokraternas nomineringsmöten i Iowa (kanske) kan besvara. 

USA-valet 2020

1) Hur starkt är Bernie Sanders övertag hos Demokraterna?

Han har dragit fulla hus i Iowa under helgen. Han har dragit in mest pengar av alla kandidater. Han sätter skräck i partiets kapitalstarka etablissemang. Sanderskampanjen tror att ett högt valdeltagande kan gynna honom, särskilt om latinamerikanska förstagångsväljare kommer till kvällens nomineringsmöten. 

Sanders förlorade med liten marginal mot Hillary Clinton 2016. Det krävs att unga väljare, Sanders största tillgång, dyker upp ikväll för att inte rivalen Joe Biden ska befästa sin position som partiets fanbärare. Sanderskampanjen hoppas att valdeltagandet hamnar nära 2008 års siffror, då 240.000 demokratiska väljare dök upp. Senast, 2016, kom bara 171.000. 

 2) Kan uppstickarna från mitten sänka Joe Biden?

Pete Buttigieg, den 38-årige öppet homosexuella borgmästaren från South Bend, Indiana, ligger strax efter Sanders och Biden i mätningarna. I söndags eftermiddag drog Buttigieg ett enormt internationellt pressuppbåd till en idrottshall i Des Moines. Han fick nyligen stöd av en afroamerikansk borgmästare i Iowa. 

Pete Buttigieg.
Pete Buttigieg. Foto: Gene J. Puskar/AP

Etniciteten är värd att nämna eftersom Buttigieg haft svårt att locka svarta väljare, som i allmänhet föredrar Biden. Buttigieg säger sig ha förmågan att ena den splittrade nationen, vilket borgmästare är bättre på än kongresspolitiker, enligt honom. Flera väljare som DN talade med på väg ut från söndagens möte var republikaner nu redo att byta sida. De uppskattar Buttigiegs mittenpolitik i sjukvårdsfrågan och hans välstrukna värdighet.  

3) Kan Elizabeth Warren hitta sin egen vänsterväljare?

Det finns uppenbara likheter mellan Sanders och Warrens vänsterpolitik. Men i Iowa har de valt olika strategier. Sanders har attackerat det demokratiska partietablissemanget medan Warren driver en mycket mer positiv kampanj. Om Sanders stora tillgång är hans hårdnackade ideologiska konsekvens framställer sig Warren som en person som utvecklats under årens lopp. 

Elizabeth Warren.
Elizabeth Warren. Foto: Mark Wilson/TT

Hon föddes in i en republikansk familj i Oklahoma och har fortfarande nära familjemedlemmar som är republikaner. Där Sanders dundrar om revolution talar Warren om hörapparater och andra vardagliga problem. I Iowa har Sanders sällskap av Michael Moore, en av få personer i amerikansk offentlighet med lufsigare framtoning är senatorn själv. 

Warren har flankerats av Bailey, en gullig golden retriever och maken Bruce Mann, en stillsam Harvardprofessor specialiserad på fastighetsrätt. Warren hoppas locka välutbildade förstadsväljare som finner Sanders aggressivitet motbjudande.  

4) Vilka slås ut? 

Andrew Yang, en entreprenör som drivit en ovanlig presidentkampanj inriktad på frågor om automatisering och medborgarlön, hade 78 kampanjmöten i Iowa under januari månad. Kanske är han redo för semester? Enligt helgens mätningar snittar han tre procent. Senatorn Amy Klobuchar, en jordnära kraft från Minnesota, har åtta procents stöd. ”Amy”, som anhängarna kallar henne, har möjligen missgynnats av sin obligatoriska närvaro i senaten i Washington under riksrättegången mot Trump. 

Amy Klobuchar.
Amy Klobuchar. Foto: Mark Wilson/TT

5) Vem är minst belastad av sin koppling till ”Washington”?

Rättegången mot Trump pågår fortfarande i Washington men det märks inte av i Iowa. Ingen demokrat har gjort något stort nummer av riksrätten i helgen. Tvärtom har de benämnt den i ursäktande ordalag, som om en förälder som kommit hem för sent efter ett utdraget sammanträde. 

Förlåt att jag inte varit här mer! Jag har varit fastlåst i Washington! Inte ens Biden, som Trump ville skada genom sina påtryckningar mot Ukraina, har nämnt riksrätten i någon utsträckning. ”Demokraterna visste att de skulle misslyckas”, sade en väljare som på söndagskvällen vallfärdat till en sportbar för att få en skymt av Amy Klobuchar, innan hon reste tillbaka till dagens slutargumentering i senaten. ”Men de var tvungna att åtala honom ändå”. 

Läs mer: 

Björn af Kleen: En känsla av panik präglar det demokratiska etablissemanget 

Racet till Vita huset: Så funkar primärvalen