Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nu finns Noas ark på riktigt

Johan Huibers med ett av de "vilda" djuren framför sin skapelse.
Johan Huibers med ett av de "vilda" djuren framför sin skapelse. Foto: Peter Dejong/Scanpix
Ett av Bibelns under går nu att beskåda i Nederländerna. Noas ark som en gång klarade syndafloden och till sist strandade på berget Ararat har blivit ett turistmål.

Många har förvånats över hur Noa en gång i tiden lyckades få plats med två par av alla djur på jorden i en båt bara 130 meter lång, 29 meter bred och 23 meter hög. Men, ska man tro Bibeln, så lyckades han och den kataklysmiska översvämning som utplånade resten av livet på jorden gav honom och hans familj chansen att börja på ny kula.

Några, som Apolloastronauten Jim Irwin (1930–1991), har jagat efter dess vrakgods men expedition efter expedition har fått återvända utan några handfasta bevis. 

Men nu finns Noas jätteark på riktigt sedan en holländare slutfört ett mastodontprojekt som sträckt sig över 20 år. Likt en flera våningar hög pråm vilar den enorma trä- och stålkonstruktionen på vattnet i utkanten av staden Dordrecht där byggherren, Johan Huibers, nyligen har fått myndigheternas tillstånd att släppa ombord upp till 3.000 besökare varje dag, skriver nyhetsbyrån AP.

Huibers är själv religiös och idén att bygga arken fick han i en mardröm 1992. Där såg han Nederländerna svämmas över och dränkas av vattenmassor.

20 år senare är hans drömprojekt färdigt. Och han hoppas att det ska få människorna att rikta sina tankar till Gud:

– Jag vill att människor ska börja tänka på vilken uppgift de har på jorden och sedan börja leta efter svar, säger han till nyhetsbyråns utsände.

Och svaret menar han finns hos Gud.

Under tiden besökarna funderar över detta kan de stanna till på den restaurang som finns högst upp i arken eller titta in på någon film som visas i en annan lokal. Plats är det gott om. Liksom djur, även om de flesta är uppstoppade, som gorillor, zebror, tigrar och elefanter.

Vill man klappa ett levande djur får det bli i form av hästar, kaniner och hundar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.