Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nu försvinner ”vänsterns” röster från polsk tv

En efter en får de sparken, journalisterna på Polens statliga radio- och tv-kanaler, när den nya nationalkonservativa regeringen åtgärdar ”vänstervridningen” i  medierna. Samtidigt söker man nya medarbetare via Youtube.

”Har du en smartphone? Spela in en rapport och bli reporter på TVP. Total frihet, inget fiffel. #braförändringar”

Så lanserar nye tv-chefen Jacek Kurski en kampanj på Twitter. Budskapet är att vem som helst från gatan är bättre än de erfarna medarbetare som nu tvingas lämna de polska public service-företagen i en strid ström.

 

Enligt en ny medielag som regeringspartiet PiS, Lag och rättvisa, klubbade igenom i december och som trädde i kraft nyligen tar finansministern över makten att utnämna chefer inom statliga medier. Dessa chefer har i sin tur nu inlett en utrensning av journalister som anses för mycket vänster eller som förknippas med den förra, liberala regeringen.

En av dem är Hanna Lis, som är ett av Polens mest kända nyhetsankare i tv – eller var, tills för en dryg vecka sedan.

– Jag kan inte direkt säga att jag var förvånad. Mitt och många andra namn fanns ju på listor över journalister som borde få sparken, säger hon när vi träffas på ett kafé i centrala Warszawa.

– Den nya chefen sa bara att jag ”inte passade in i det nya konceptet och att förändringens vindar blåser”.

Förutom att presentera nyheter på ”Panorama”, Polens motsvarighet till ”Rapport”, har Hanna Lis också varit värd för en politisk talkshow med inbjudna gäster.

– Okej, de kan anklaga mig för att vara liberal, men jag har aldrig umgåtts i politiska kretsar. Och till mitt program bjöd vi in folk från PiS hela tiden.

Hanna Lis misstänker att det inte är hennes sätt att arbeta det är fel på, utan hennes namn. Hon är gift med Tomasz Lis, en av Polens mest kända journalister och en frispråkig kritiker av PiS och regeringen.

Många, inte bara folk med högersympatier, menar att PiS bara fortsätter en polsk tradition. När man byter regering byter man också personal på andra nyckelpositioner, inklusive statliga medier.

– Det här är absolut inget nytt. Högerjournalister kände sig undanskuffade under den förra regeringen och många fick sluta, säger Tomasz Wroblewski, chefredaktör för det konservativa veckomagasinet Wprost.

Ändå – tidigare utrensningar har varit en västanfläkt jämfört med den storstädning som nu genomförs, ner till enskilda reportrar, producenter och programledare. Internationella organisationer som Reportrar utan gränser har protesterat, och medielagen var en del av bakgrunden till den unika granskning som EU-kommissionen nyligen inledde, och som i teorin kan leda till att Polen förlorar sin rösträtt i EU.

Det handlar delvis om ”polonisering” som motmedel mot vad PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski pekar ut som medier ”i tyska händer” och som anklagas för ”otillbörlig inblandning i Polens inre affärer” av ett regeringstroget journalistförbund.

Men medielagen är också ett försök att skapa ”nationella medier” som är regeringens språkrör och samarbetspartner, snarare än irriterande felfinnare och kritiker. En som är öppen med den här inriktningen är Krystyna Pawlowicz, framträdande PiS-parlamentariker och kvinnan bakom ”svarta listan” på icke önskvärda journalister.

Bland det som nu spolas bort finns enskilda program som inte passar in i PiS ideologi. Ett typexempel är ”Sterniczki”, ett feministiskt program på polska radions kanal 1, som har funnits i fyra år.

– Under det senaste året har jag attackerats av högerfolk som har krävt att jag ska få sparken. Så när beskedet kom i förra veckan var jag inte förvånad, berättar Robert Kowalski som har varit redaktör och programledare för programmet från starten.

”Sternizcki” (ungefär ”styrkvinnorna”) handlade inte om ”kvinnofrågor” utan hade som sin enkla grundidé att samtliga inbjudna gäster alltid var kvinnor. I andra radio- och tv-program är andelen kvinnor 13,1 procent, upplyser Kowalski som själv kallar sig både vänster och feminist.

– Men jag bjöd in högern hela tiden. Malgorzata Sadurska, som nu är nära rådgivare till president Andrzej Duda, var etta på min gästlista, berättar Kowalski och bläddrar i en sliten anteckningsbok.

– Titta här, 37 gånger har hon varit med i programmet. Men efter valet svarade hon inte längre när jag ringde. Och Krystyna Pawlowicz, den galnaste av deras parlamentsledamöter, var också med ofta.

Han berättar om ett minnesvärt program där Pawlowicz mötte transkvinnan Anna Grodzka, en ikon i den polska hbt-rörelsen, i en uppmärksammad debatt.

– Pawlowicz refererade hela tiden till Grodzka som ”han”. Det var förstås medvetet, en markering. Jag fick gripa in och avbryta och det hela blev ganska infekterat. Ibland har slagsmålet legat i luften i mitt program, säger han och skrattar.

Medan vissa har petats och andra har gått frivilligt lever de flesta medarbetare både på tv och radio i  osäkerhet om sin framtid. En andra etapp av medielagen kommer inom några månader, och det ryktas att samtliga kommer att sägas upp och tvingas söka om sina tjänster – ”göra ett hugg och börja om från noll”, som kulturminister Piotr Glinski sa när DN:s Jan Lewenhagen intervjuade honom härom veckan.

Alicja, som egentligen heter något annat, har arbetat länge på radions nyhetsredaktion och var med 2005, när PiS ”rensade upp” förra gången. Då klarade hon sig, tror hon, för att hon hade låtit bli att ta emot en medalj från Aleksander Kwasniewski – dåvarande presidenten med bakgrund i PiS-politikernas stora hatobjekt Kommunistpartiet. Nu tar hon saken med ro.

– Jag är inte så oroad, inte än. Det är värre för yngre medarbetare, eller för politiska reportrar och sådana som sticker ut på Twitter och Facebook, säger hon.

Detta har hänt.

Nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, PiS, vann parlamentsvalet i oktober 2015 med 37,6 procent av rösterna, vilket gav partiet en egen majoritet i sejmen, det polska parlamentet. Liberala Medborgarplattformen, PO, stannade på 24,1 procent och fick lämna regeringsmakten efter åtta år.

Ledare för PiS är Jaroslaw Kaczynski, tvillingbror till förre presidenten Lech Kaczynski som omkom i en flygkrasch utanför Smolensk i  Ryssland 2010. Kaczynski är partiledare och anses vara den som i praktiken leder Polen, trots att partikamraterna Andrzej Duda och Beata Szydlo (bilderna) innehar president- respektive premiärministerposten.

Ideologiskt står PiS för en mycket konservativ hållning i sociala frågor, samtidigt som partiet pläderar för mer inblandning av staten i ekonomin. Bland annat planeras höjda skatter för utlandsägda företag och banker, samt ett nytt bidrag till alla familjer med två eller flera barn.

Den 22 december antog parlamentet på regeringens förslag en ny lag som kraftigt minskar författningsdomstolens möjligheter att stoppa lagförslag som anses strida mot konstitutionen.

Den 30 december antogs den nya medielagen, som bland annat överför makten att tillsätta chefer inom statlig radio och tv till finansministern.

Det är framför allt dessa båda lagändringar som har fått stark internationell kritik, och de är bakgrunden till att EU-kommissionen har inlett ett särskilt förfarande som i förlängningen skulle kunna beröva Polen dess rösträtt i EU. I  praktiken kommer detta dock inte att ske, eftersom Ungern lovar att rösta emot.

De nya lagarna splittrar Polen, och anhängare till den förra, liberala regeringen menar att PiS undergräver demokratin. Sedan nyår hålls regelbundet stora protestmarscher i Warszawa och andra städer. Den legendariske Solidaritetsledaren och förre presidenten Lech Walesa stöder de protesterande och har anklagat regeringen för att ”förstöra Polen”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.