Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump och Kim har undertecknat historiskt dokument

06:18. Trump och Kim undertecknar ett gemensamt historiskt dokument.

SINGAPORE. ”Det var ett fantastiskt möte, mycket bättre än någon hade förväntat sig”, sade Donald Trump efter det historiska toppmötet med Kim Jong-Un som varade i sammanlagt drygt tre timmar. Mötet avslutades med en gemensam deklaration där Nordkorea och USA är överens om att arbeta för total kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Följ DN:s liverapportering från det historiska mötet

– Jag tror att han vill göra vad som är rätt, säger Trump om Kim, vid den amerikanske presidentens egen presskonferens efter det historiska toppmötet.

Någon timma tidigare signerade presidenten tillsammans med den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un det gemensamma dokumentet inför smattrande kameror. Trump säger sig vara övertygad om att Kim är villig att hålla sig till överenskommelserna.

– Jag vet att så fort han kommer hem kommer han att påbörja en process som kommer att göra många människor lyckliga och säkra.

Kim lovade även att Nordkorea ska förstöra en plats där man gör tester av motorer för robotar, utöver det som står i det gemensamma dokumentet, enligt Trump.

Ett fotografi av dokumentet, som Trump höll upp, visar att USA lovar att ”garantera Nordkoreas säkerhet"” och Kim lovar att se till att avrusta sina kärnvapen. 

– Vi är väldigt stolta över vad som utspelat sig i dag. Vi vill båda göra något och vi har utvecklat ett speciellt band. Folk kommer bli imponerade och glada och vi kommer att ta hand om ett väldigt stort och farligt problem för världen. Det har varit en intensiv tid och jag vill tacka Kim. Jag tror att det har gått mycket bättre än vad någon kunde förvänta sig. Det kommer leda till mer och det är en stor ära, säger Trump efter signeringen.

– Vi har haft ett historiskt möte och bestämt oss för att lämna det förflutna bakom oss. Världen kommer att se en avgörande förändring, säger Kim Jong-Un.

I dokumentet förbinder sig USA att ge säkerhetsgarantier åt Nordkorea, skriver nyhetsbyrån AFP, och det tar även upp diplomatiska förbindelser.

På väg in till det utvidgade mötet med delegationerna hade Trump förklarat: ”Jag och Kim Jong-Un kommer att lösa ett stort problem, ett stort dilemma”.

Foto: SAUL LOEB

Mötet mellan de två statsledarna inleddes klockan 03 svensk tid, helt i enlighet med den förutbestämda koreografin; ingen av dem skulle behöva framstå som varande i över- eller underläge. De kom in i det flaggprydda utrymmet i lyxhotellet Capella på ön Sentosa precis samtidigt, från olika dörrar, möttes i mitten av rummet, och skakade hand inför kamerorna. 

Det var en begränsad pool på en handfull tv-kameramän och reportrar som med egna ögon fick bevittna detta historiska handslag. De övriga tusentalet av de ackrediterade journalisterna fick hålla sig bortom avspärrningarna någon kilometer från Capella.

Den historiska handskakningen mellan Kim Jong-Un och Donald Trump.
Den historiska handskakningen mellan Kim Jong-Un och Donald Trump. Foto: Saul Loeb/AFP

När de båda ledarna gick in för de vidare samtalen, hördes Kim säga, enligt internationella medier:

– Jag tror att hela världen ser på just nu. Många människor i världen kommer att tro att det här är en scen från en fantasi (ohörbart)... en science fiction-film.

Ledarnas första samtal som hölls med endast tolkarna närvarande varade i trekvart. Därefter släpptes respektive lands delegationer in där bland andra båda ländernas utrikesministrar Mike Pompeo och Ri Yong–Ho ingick.

Mötets fokus är Nordkoreas kärnvapen och de ekonomiska sanktionerna mot landet. USA vill att Nordkorea ska ge upp hela sin kärnvapenarsenal medan Nordkorea vill att nedrustningen ska gälla hela den koreanska halvön.

Strax före klockan 06 svensk tid satte sig de båda sällskapen ned för att äta lunch. Tv-bilder från AP visade hur Trump och Kim, med respektive följe, satte sig till bords. Trump småpratade glatt med fotograferna och försäkrade sig om att ”ni får väl bra bilder nu?”.

Efter cirka 40 minuter var arbetslunchen över och Kim Jong-Un och Donald Trump tog en promenad tillsammans, i hotellets trädgård. Trump meddelade då till journalisterna att de två ledarna var på väg för att ”skriva under något” och att ett uttalande skulle komma att göras inom kort.

Det var inte bara Trump som hade en positiv bild av händelsen. Även Kim Jong-Un hade en positiv tolkning av deras första möte; han sade att det är en utmaning, men att han är villig att arbeta i nära samverkan med Trump.

Foto: Anthony Wallace/AFP

Vad Trump rimligen måste ha syftat på med ”ett stort dilemma” i förhandlingarna med den nordkoreanske diktatorn är inte svårt att räkna ut: 

På vilka villkor är Kim redo att göra sig av med sina atombomber och missiler? 

Läs mer: Trump kommer att lämna Singapore en dag tidigt 

Det helt avgörande blir att hitta en modell för hur Nordkorea ska kunna lita på USA:s säkerhetsgarantier – vilket i klartext betyder: Hur ska Kim vara säker på att USA inte försöker störta hans regim om han gör sig av med kärnvapnen – hans enda verkliga livförsäkring?

I gengäld måste Nordkorea komma upp med en modell för hur en ”fullständig, verifierbar och oåterkallelig” kärnvapenavrustning ska uppnås som USA kan lita på är på riktigt. Kommer Nordkorea att tillåta inspektioner som USA och omvärlden kan betrakta som heltäckande?

Foto: MCIS/Xinhua/Polaris

Det är knappast troligt att Kim spelar bort sin regims överlevnad för ett alltför billigt pris. Han har inte heller något intresse av ytterligare en pr-vinst just nu. Redan att mötet sker är en stor framgång för Nordkorea.

Läs mer: Kvällspromenad i Singapore för Kim Jong-Un innan toppmötet

För Trump är själva mötet, och de historiska handslagen och leendena med honom och Kim också en framgång. Men risken är större för Trump. Han kan bli bortfintad genom nordkoreansk förhalning och dubbelspel, precis som tidigare presidenterna Bill Clinton och George W Bush blev på 1990-talet och 2000-talet.

Det är de frågorna som funnits på bordet i de mer detaljerade förhandlingarna som utspelats i Singapore under tisdagen där de både statscheferna avslutade signeringen av dokumentet med nya handskakningar och i en uppsluppen stämning. 

President Trump uppger att nedrustningsprocessen av Nordkoreas kärnvapen kommer att ske ”mycket, mycket snabbt”, och att han har format ”ett speciellt band med Kim”.

– Vi kommer att träffas många gånger, säger Trump.

Nordkoreaanalytikern Niklas Swanström varnar för långtgående slutsatser, oavsett vad de båda länderna säger om nedrustning och fred.

– Allt det här är ett första steg. Vi kommer inte att se en avslutning på kärnvapenproblematiken, även i det mest positiva scenariot, säger han till DN.

Niklas Swanström tror att ett fredsfördrag mellan USA och Nordkorea kan ligga förhållandevis nära, men vad gäller normalisering är insatserna högre och definitionerna svårare. 

Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet, kallar det för en ”oerhörd bedrift” att Kim Jong-Un och Donald Trump så snabbt kunnat mötas kring en målbeskrivning och skriva under ett gemensamt dokument.

– Speciellt eftersom det bara var månader sedan ett ordkrig pågick mellan de båda, säger hon till TT.

Enligt Stranne ska dokumentet ses som någon form av intentionsförklaring inför fortsatta förhandlingar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.