Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Nu kan gnista orsaka krig”

Läget är så kritiskt i Ukraina att en slumpartad händelse riskerar att eskalera konflikten till krigshandlingar, menar FOI:s expert Jakob Hedenskog. Än finns det ingen bekräftelse av att det är ryska soldater som tagit flygplatsen Simferopol, men med tanke på hur de agerar och den tunga beväpningen är alternativa aktörer uteslutna, enligt Hedenskog.

Mycket tyder på att det är styrkor från ryska Svartahavsflottan som agerar i Ukraina, även om militären som agerar inte har några beteckningar som kopplar dem till Ryssland. 

– Det finns visserligen olika typer av lokala miliser i området, men de här är tungt beväpnade med kalasjnikovs och granatgevär, som uppenbarligen kommer från mobförråd. De agerar professionellt, det sker väldigt smärtfritt, det här är inte en pöbelhop som drar runt. Det är också styrkor som redan funnits i landet, och det är inte de ukrainska förbanden som gjort myteri. Det pekar på att det skulle vara ryska förband som är baserade på Krim, säger Jakob Hedenskog, säkerhetsanlytiker på FOI. 

Den ukrainska ledningen har tidigare förklarat att om rysk personal går utanför basen så kommer man att betrakta det som en krigsförklaring. Av ledningens reaktioner på fredagsförmiddagen har man dragit slutsatsen att det är just detta som skett.

Nu finns det enligt Jakob Hedenskog flera tänkbara scenarion. Det ena är att en slumpartad händelse, som en truppförflyttning eller en överflygning, i det spända läget som råder blir den tändande gnistan till krigshandlingar. 

– Det kan eskalerar det till någon form av okontrollerbar situation. Jag tror inte att det är Rysslands avsikt att provocera fram ett storskaligt krig  mot Ukraina, men när situationen är så spänd kan den få sitt eget liv, en dynamik som är svår att hindra, säger han. 

Ett skarpt internationellt uttalande kan hålla tillbaka de här krafterna.

Annars kan Ryssland också välja att avsluta sin markering mot Ukraina, genom att avsluta den gigantiska militärövning med 150.000 man som pågår parallellt, den 3 mars, och försöka ta upp samtal med den nya regeringen i Kiev.

 – Problemet här är att den ryska ledningen kan bli sin egen retoriks fångar, att de uttalat sig så hårt att de inte kan backa utan att det ses som att de visar svaghet, säger Jakob Hedeskog. 

Att det ukrainska parlamentet vänt sig till FN:s säkerhetsråd med en begäran om ett sammanträde med anledning av händelserna leder troligen inte till något. 

– Ryssland sitter ju med där och har veto, det kommer nog inte att bli någon resolution från Säkerhetsrådet. Det är svårt att veta om det kan påverka länderna att föra mer dialog, och minska risken för krig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.