Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nu kontrar Putin med egna sanktioner

Ryssland stoppar all import av jordbruksprodukter från EU, USA och en rad andra länder, meddelade president Vladimir Putin på onsdagen. Åtgärden är en hämnd mot de länder som infört sanktioner mot Ryssland.

Moskva har förbjudit matimport förut, men då har det officiellt handlat om ”hälsoskäl”, som när ukrainsk choklad eller moldaviskt vin har förbjudits. Den här gången är det ett direkt svar på de upptrappade sanktionerna från EU:s, USA:s och flera andra västländers sida, vilka i sin tur har utlösts av krisen i Ukraina.

Putins beordrar nu myndigheter komma fram med listor över förbjudna produkter. Importstoppet ska gälla ett år tills vidare, med start omedelbart.

Åtgärden kan slå hårt mot enskilda företag i väst, men framför allt mot ryska konsumenter. Jättelandet importerar årligen livsmedel till ett värde av över 200 miljarder kronor, däribland frukt och grönsaker från EU för mer än 20 miljarder.

Samtidigt som det ekonomiska kriget trappades upp varnade Polens premiärminister Donald Tusk för att en rysk inmarsch i östra Ukraina kan vara nära förestående.

– Vi har anledning att misstänka – vi har fått sådan information för bara några timmar sedan – att risken för en direkt militär intervention är högre än vad den var för ett antal dagar sedan, sade Tusk vid en presskonferens i Warszawa.

Sedan i måndags pågår en stor rysk militärövning alldeles intill gränsen, med över 100 stridsflygplan och luftvärn. Enligt Nato finns just nu runt 20.000 ryska soldater i området, varav 8.000 har anlänt de senaste dagarna.

Samtidigt pågår Kievregeringens offensiv mot de proryska rebellernas fästen. Under natten till onsdagen flygbombades av allt att döma förorter till Donetsk, med två dödsoffer som följd.

Men officiellt fortsätter Kiev att förneka att flyg används mot städerna:

– Donetsk, Luhansk och andra tätbefolkade områden har inte bombats av Ukrainas flygvapen, sade försvarsdepartementets talesman Andrij Lysenko på onsdagen.

Påståendet motsägs av flera rapporter från Donetsk. Via Facebook meddelar Enrike Menendes, en it-entreprenör med proukrainska sympatier, att han väcktes mitt i natten av ”först två flygplan och sedan två kraftiga explosioner, därefter automateld”.

Sedan konflikten i östra Ukraina inleddes i april har nu 1.350 människor dödats, enligt FN. 285.000 har flytt från sina hem i regionen, också enligt FN.

Samtidigt börjar konturerna av en humanitär katastrof träda fram i stridsområdet.

Särskilt Luhansk är hårt drabbat. I går stod staden – med normalt en halv miljon invånare – utan vare sig el- eller vattenförsörjning, och varken fast eller mobil telefoni fungerade.

Borgmästaren Sergej Kravtjenko hävdade häromdagen att ”Luhansk är döende”:

– På grund av blockaden och ständiga raketattacker är vi på randen av en katastrof. Folk dör på gatorna och i sina hem. Varje dag bringar mer död och förstörelse.

Från Kievs sida förnekar man att artilleri används mot Luhansk. Men organisationer som Human rights watch har ifrågasatt dessa påståenden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.