Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 03:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nu-rads-danmark-det-svenska-tillstandet/

Världen

Nu räds Danmark ”det svenska tillståndet”

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP

KÖPENHAMN. ”Det svenska tillståndet” är begreppet på danskarnas läppar dagen efter valet. Många tror att det kommer att ta lång tid för S-ledaren Mette Frederiksen att bilda regering.

– I afton har vi fått en historisk seger för de röda partierna i folketinget. Danmark har valt en ny regering, sade Mette Frederiksen när hon segertalade inför sina partikamrater på onsdagskvällen.

Morgonen efter valet tvivlar både politiker, journalister och vanliga danskar på att hennes väg till regeringsbildningen kommer att bli rak.

– Jag hoppas att vi får en röd regering som satsar på klimatfrågorna. Men det är många pusselbitar som ska passa ihop. Jag tror att Mette Frederiksen får det svårt, säger medicinstudenten Anne Nielsen, 20.

”Jag tror att Mette Frederiksen får det svårt”, säger Anne Nielsen. Foto: Anders Hansson

Tillsammans med några studiekamrater har hon tagit cykeln till det kungliga residenset Amalienborg för att få en skymt av den avgående statsministern Lars Løkke Rasmussen (Venstre) när han lämnar in sin avskedsansökan till drottning Margrethe.

Själv röstade hon på rödgröna Enhedslisten, på grund av deras ”gröna värderingar” och ”humana flyktingpolitik”.

– Om Mette inte kan möta kraven inom det röda blocket får hon väl vända sig till Lars Løkke och bilda en mittenregering istället. Han verkar ju intresserad, säger Anne Nielsen och syftar på att Venstre-ledaren så sent som på valnatten uppgav att han gärna bildar en mittenregering, helst med sig själv som statsminister.

Läs mer: Løkke på väg att möta drottningen efter valförlusten

Avgående statsministern Lars Løkke Rasmussen (Venstre) lämnade på torsdagen in sin avskedsansökan till drottning Margrethe. Foto: Anders Hansson

Alla sådana förslag har hittills avfärdats av Socialdemokraterna. Partiet fick ungefär samma resultat som i valet 2015 medan Socialistisk folkeparti och socialliberala Radikale venstre, två mindre partier i det röda blocket, gick kraftigt framåt. Tillsammans med rödgröna Enhedslistens röster räckte det för att säkra en röd majoritet med 91 mandat.

Men nu ställer de mindre partierna krav.

– Mette Frederiksen får chansen. Om hon vill gå i min riktning, får hon lov att bli statsminister, sade Radikale venstres partiledare Morten Østergaard när alla partiledare samlades i plenum för en avrundande debatt på valnatten.

En liknande inställning har Pernille Skipper, partiledare för Enhedslisten.

– Mette Frederiksen är inte statsminister ännu. Hon är förhandlingsledare. Och om hon ska bilda regering på vårt mandat, ska förhandlingarna vara positiva för oss, säger hon till Danmarks radio.

Efter att Lars Løkke Rasmussen meddelat sin avgång kommer nu alla partiledare träffa drottningen för att meddela vem de tycker är bäst lämpad att bilda regering.

Enligt Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Århus universitet, riskerar processen ta flera veckor.

Rune Stubager, Professor i Statsvetenskap. Foto: Anders Hansson

– Kraven handlar bland annat om att de mindre röda partierna vill lätta på åtstramningarna i invandringspolitiken. Samtidigt har Socialdemokraterna vunnit tillbaka många av sina kärnväljare från Dansk folkeparti just på grund av sin hårdföra invandringspolitik. S får problem om de sviker dem nu, säger han.

Socialdemokraterna har med andra ord hamnat i en rävsax på grund av den för Danmark så berömda invandringsfrågan.

– Det enda Mette Frederiksen har sagt som kan skapa förhandlingsutrymme är att de inte kommer att förändra ”de breda linjerna” i migrationspolitiken. Det är oklart hur de linjerna ser ut, men det skapar åtminstone vissa öppningar, säger Rune Stubager.

Enligt honom är nyckeln till Socialdemokraternas valframgång just att man gått till höger i invandringsfrågorna och till vänster i den ekonomiska politiken. Detta i sin tur är en viktig orsak till Dansk folkepartis katastrofval - från 21,1 procent i valet 2015, till 8,73.

I de gamla hamnkvarteren Nyhavn vimlar det av danskar och utländska turister denna stekheta torsdag. Många danskar vi möter pratar om det svenska tillståndet.

76-årige Poul Nielsen från Århus sitter och dricker öl på en uteservering tillsammans med sin fru och några andra par.

Likt många danskar vi möter pratar han om det ”svenske tilstande” (svenska tillståndet). Ett begrepp som används i Danmark där Sverige ses som ett avskräckande exempel. 

– Jag tror att vi efter väldigt många turer kommer att få en minoritetsregering, men jag är rädd för det svenska tillståndet – att det kommer att kräva månader av förhandlingar innan den är på plats, säger han.

Margit Møller, Ketty Sørensen, Britta Larsen, Bente Nielsen, Poul Nielsen och Ejgil Graversen alla från Århus är på bussresa till Köpenhamn och tar en öl i Nyhavn innan bussen avgår hem igen. Foto: Anders Hansson

Själv röstade han på högerliberala Venstre. Trots att Lars Løkke Rasmussen nu träder tillbaka från statsministerposten utesluter inte Poul Nielsen att han kan få chansen att bilda ny regering om inte Socialdemokraterna lyckas.

– S gick ju faktiskt ned i jämfört med förra valet, medan Venstre gick upp med flera procentenheter. Kommer det till en punkt när förhandlingarna faller mellan de röda tror jag att Løkke kan välta dem.

Läs mer: Ingmar Nevéus: Oron för klimatet avgjorde valet