Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 05:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nu-slar-sig-kvinnorna-in-i-det-saudiska-samhallet/

Världen

Nu börjar kvinnorna slå sig in i det saudiska samhället

I världens kanske mest könsförtryckande land, Saudiarabien, vågar modiga kvinnor nu bryta mot skrivna och oskrivna lagar som länge har funnits i kungadömet.

Men fortfarande måste varje kvinna ha en manlig förmyndare som bestämmer om hon får gifta sig eller resa utomlands.

Hur är då vardagen för en kvinna i Saudiarabien? Möt gymägaren Halah Alhamrani, ståupp-pionjären Maisah Sobaihi och psykoterapeuten Madeha al-Ajroush som kämpat för att få köra bil i nästa tre decennier.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 11 Halah Alhamranis gym är ett exempel på övergången till ett friare kvinnoliv i Saudiarabien. Halah följer Lina och Rimi som värmer upp på boxningssäckarna.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 11 Rula Adbdelrazek är hundraprocentigt koncentrerad på boxningssäcken och på tränaren Halahs instruktioner.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 11 Halah al Hamrani instruerar Lina och Rimi hur de ska få mer kraft i slagen med hjälp rätt balans och tryck från kroppen.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 11 Snabbmatsstånd har separata luckor för kvinnor och män trots att personalen och maten är densamma.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 11 Vid den årliga festivalen Janadriyah bladas både män och kvinnor på gatorna.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 11 Det är inte lätt att hitta till Halah Alhamranis gym, ett av de få i Saudiarabien som vänder sig till kvinnor och det enda som erbjuder träning i kampsporter.
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 11 Universitetsläraren Maisah Sobaihi har ensam satt upp en timslång monolog om villkoren för dagens saudiska kvinnor.
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 11 I november 1990 deltog Madeha al-Ajroush i en protest i Riyadh som gav eko över hela världen. 47 kvinnor packade in sig i elva personbilar och började köra runt på huvudstadens gator.
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 11 Saudi Vision 2030 är en saudiarabisk strategi för landets utveckling som lanseras av kronprinsen Muhammad bin Salman. Han har fått många anhängare bland Saudiarabiens unga - nästan 70 procent av landets drygt 28 miljoner invånare är under 30 år.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 11 Al-Kalbani, 58, fick lämna sin post som imam vid Stora moskén i Mecka sedan han uttalat sig alltför frispråkigt om kvinnors rätt att köra bil och om musikens roll i det islamiska samhället.
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 11 I tre decenier har den saudiska kvinnan förpassats till passargerarsätet, men nu ser det lovande ut för pionjären Madeha al-Ajroush och hennes medsystar. Om tre månader, den 24 juni, ska kvinnor lagligt kunna köra bil i Saudiarabien.
Foto: Roger Turesson