Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 07:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nu-slar-sig-kvinnorna-in-i-det-saudiska-samhallet/

Världen

Nu börjar kvinnorna slå sig in i det saudiska samhället

I världens kanske mest könsförtryckande land, Saudiarabien, vågar modiga kvinnor nu bryta mot skrivna och oskrivna lagar som länge har funnits i kungadömet.

Men fortfarande måste varje kvinna ha en manlig förmyndare som bestämmer om hon får gifta sig eller resa utomlands.

Hur är då vardagen för en kvinna i Saudiarabien? Möt gymägaren Halah Alhamrani, ståupp-pionjären Maisah Sobaihi och psykoterapeuten Madeha al-Ajroush som kämpat för att få köra bil i nästa tre decennier.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 11 Halah Alhamranis gym är ett exempel på övergången till ett friare kvinnoliv i Saudiarabien. Halah följer Lina och Rimi som värmer upp på boxningssäckarna.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 11 Rula Adbdelrazek är hundraprocentigt koncentrerad på boxningssäcken och på tränaren Halahs instruktioner.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 11 Halah al Hamrani instruerar Lina och Rimi hur de ska få mer kraft i slagen med hjälp rätt balans och tryck från kroppen.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 11 Snabbmatsstånd har separata luckor för kvinnor och män trots att personalen och maten är densamma.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 11 Vid den årliga festivalen Janadriyah bladas både män och kvinnor på gatorna.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 11 Det är inte lätt att hitta till Halah Alhamranis gym, ett av de få i Saudiarabien som vänder sig till kvinnor och det enda som erbjuder träning i kampsporter.
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 11 Universitetsläraren Maisah Sobaihi har ensam satt upp en timslång monolog om villkoren för dagens saudiska kvinnor.
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 11 I november 1990 deltog Madeha al-Ajroush i en protest i Riyadh som gav eko över hela världen. 47 kvinnor packade in sig i elva personbilar och började köra runt på huvudstadens gator.
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 11 Saudi Vision 2030 är en saudiarabisk strategi för landets utveckling som lanseras av kronprinsen Muhammad bin Salman. Han har fått många anhängare bland Saudiarabiens unga - nästan 70 procent av landets drygt 28 miljoner invånare är under 30 år.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 11 Al-Kalbani, 58, fick lämna sin post som imam vid Stora moskén i Mecka sedan han uttalat sig alltför frispråkigt om kvinnors rätt att köra bil och om musikens roll i det islamiska samhället.
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 11 I tre decenier har den saudiska kvinnan förpassats till passargerarsätet, men nu ser det lovande ut för pionjären Madeha al-Ajroush och hennes medsystar. Om tre månader, den 24 juni, ska kvinnor lagligt kunna köra bil i Saudiarabien.
Foto: Roger Turesson