Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nu träder kvinnorna fram

Flera kvinnor som levt nära Khaddafi berättar om hur de utsatts för bland annat övergrepp.
Flera kvinnor som levt nära Khaddafi berättar om hur de utsatts för bland annat övergrepp. Foto: Riccardo de Luca
Khaddafi, den mytomspunne, såg sig gärna som kvinnornas fri­görare. Hans fiender och kritiker såg honom hellre som en cynisk förbrukare av kvinnor, bakom vars jämlikhetspatos doldes en glupande och bisarr sexuell aptit.

Libyska oppositionsmän har länge hävdat att härskarens ryktbara kvinnliga livvakt i själva verket är ett harem. Men det har inte varit lätt att skilja mellan de svarta legender som oppositionen har spritt om Khaddafi och hans verkliga synder.

De senaste dagarna, efter Tripolis fall, har dock flera kvinnor lämnat chockerande vittnesmål från familjen Khaddafis hermetiskt tillslutna privatliv. Kvinnliga livvakter har berättat att rekryteringen till kåren skett via utpressning. Fäder eller bröder som dömts för brott har erbjudits slippa påföljd om de levererade en kvinnlig släkting till livvakten. Ett par av livvakterna har vittnat om att de har våld­tagits av Khaddafi, som sedan har över­låtit offren åt sina söner. De libyska traditionerna i fråga om kvinnoheder gör det troligt att endast en liten del av dem som drabbats av sådana övergrepp kommer att träda fram.

Andra har utnyttjats i sadistiska lekar av andra slag, som den livvakt, Nasrin al-Furdjani, som ny­ligen tvingades skjuta fångna rebeller medan Khaddafi och hans son Seif al-Islam tittade på.

Enligt den officiella bilden var Khaddafis familjeliv exemplariskt, med den tillbakadragna hustrun Safia som samlande figur. Oksana Balinskaya, en av hans många ukrainska sjuksköterskor, har givit fantastiska och föga smickrande glimtar från hemlivet i palatset, men hävdar att hon aldrig utsatts för några närmanden. Khaddafis ukrainska favoritsjuksköterska Galina, som varit en del av hushållet i många år, flydde i början av upproret.

Khaddafis jämlikhetsprojekt gjorde honom inte populär bland Libyens traditionellt sinnade. Han sade ofta att landets kvinnor var dess styrka, och uppmanade dem att ta svarta afrikanska män, eftersom libyerna var försvagade. Ibland for han ut mot sina kvinnliga under­såtar, och anklagade dem för att vara bakåtsträvare:

– Här anstränger vi oss för att ge dem dyra utbildningar och oberoende, och så gifter de sig ändå med män som betraktar dem som skurkärringar!

En av de kvinnor som gjorde bruk av friheten var hans vackra dotter Aisha, som under en följd av år var ett av den arabiska veckopressens – utanför Libyen – dragplåster. Hennes nöjen, kavaljerer och frisyrer ältades oavbrutet, tills hon för några år sedan gifte sig med en kusin till fadern, täckte sitt hår och trädde tillbaka från rampljuset.

Aisha ryktas ha mist både ett barn och sin make under striderna. Enligt algeriska myndigheter ska hon ha fött ett barn i Algeriet, rapporterar AFP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.