Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-barriar-ska-skydda-venedig/

Världen

Ny barriär ska skydda Venedig

00:59. På fredagen var det dags att för första gången prova staden Venedigs nya metallbarriärer som skall stoppa det frekventa högvattnet.

ROM. På fredagen var det dags att för första gången prova staden Venedigs nya metallbarriärer som skall stoppa det frekventa högvattnet.

 Översvämningar har plågat Venedig i århundraden, inte minst under den senaste vintern då mer än 80 procent av stadens yta periodvis täcktes av vatten. 

Det så kallade Mose-projektet, är ett hydrauliskt barriärsystem som nu ska kunna skydda Venedig när vattnet stiger.  Under 17 år har arbetet pågått och 78 gula metallportar installerats på lagunens havsbotten. När högvattnet flödar in så ska portarna resa sig. Under fredagen testades de för första gången. 

Italiens premiärminister Giuseppe Conte var på plats i båt, väl medveten om hur symboliskt viktigt detta ögonblick var. Inte minst eftersom bygget kostat långt över 60 miljarder kronor.

Foto: Alexander Mahmoud

Klockan 12.30 hade alla barriärer rest sig enligt plan.

Nicolò Bortoluzzi hyr ut hotellrum i Venedig, där han är uppväxt.

-Nu har vi sett att portarna fungerar under sommaren, utan starka vindar. Återstår att se om det verkligen fungerar även när det stormar och högvattnet trycker på. Låt oss hoppas det, säger han till DN.

Förre borgmästaren Massimo Cacciari är djupt kritisk och menar att det nu gäller att få fram även pengar till underhållet som beräknas uppgå till 400-500 miljoner kronor om året.

-Dyrt för något som normalt används fyra-fem gånger om året, menar Massimo Cacciari.

Ämnen i artikeln

Venedig
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt