Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ny bottennivå i Trumps bistra relation till medierna

00:45. President Trump bedyrade sin kärlek och respekt till CIA under sitt besök till högkvarteret Langley i Virginia. Detta sedan han tidigare attackerat underrättelsetjänsten.

Donald Trumps redan tidigare mycket ansträngda förhållande till medierna nådde en ny bottennivå på lördagen. Utan sakliga belägg skälldes reportrar ut för att ha rapporterat falskt om installationsceremonin. Erfarna politiska journalister häpnar.

Under sitt första myndighetsbesök som president, hos underrättelseorganet CIA på lördagen, uppehöll sig president Donald Trump länge vid sin bistra relation med medierna.

Läs mer: Trump på CIA: Jag står bakom er

Inför CIA-agenterna slog han fast att han är inbegripen i ”ett krig med medierna” och kallade journalister för ”några av de mest oärliga människorna på jorden”.

Trump anklagade medierna för att ha gett en felaktig bild av hans konflikt med underrättelsetjänsterna, men också för att ha gett en falsk bild av antalet besökare vid installationsceremonin i fredags. Han hävdade att 1,5 miljoner människor besökte ceremonin.

Senare på lördagen kallade Trumps presschef Sean Spicer till presskonferens i Vita husets pressrum. Den visade sig vara ett fem minuter långt uttalande om hur saker och ting egentligen hade legat till under installationsceremonin och utvecklades i praktiken till en utskällning av reportrarna.

Flera medier hade bland annat publicerat två flygbilder från ceremoniplatsen i Washington lagda bredvid varandra: den ena från Obamas installation 2009 och den andra från Trumps 2017. Bildjämförelsen ger ett tydligt intryck av att folkmassan var märkbart större 2009.

Spicer påstod, utan att presentera belägg, att New York Times, som publicerade jämförelsen först, avsiktligen manipulerat flygbilderna.

– Det här var den största folksamlingen någonsin under en installationsceremoni, punkt, sade presschefen, trots att inga tillgängliga fakta stöder påståendet.

Han angav siffror för fredagens tunnelbaneresande i Washington och för det resande som gjordes under Obamas senaste installationsdag, vilka inte stämmer överens med kollektivtrafikmyndighetens egna siffror.

Spicer ägnade också en del tid åt att fördöma ett twitterinlägg från en reporter i Vita huset som besökt presidentkontoret Ovala rummet. Reportern hävdade i inlägget att en känd byst av människorättskämpen Martin Luther King saknades, vilket var fel (reportern upptäckte senare bysten och korrigerade sig).

Donald Trump har under hela sin kampanj kritiserat medierna för oärlig rapportering om honom och hans förehavanden. Spicer förklarade under sitt uttalande att det inte bara är mediernas roll att granska presidentmakten utan att det fungerar åt båda håll: ”Vi kommer att hålla pressen ansvarig också. Folket förtjänar något bättre.”

Sean Spicer avslutade presskonferensen med att tala om för de församlade journalisterna att vad de i stället borde skriva om är hur Demokraterna i kongressen försöker hindra godkännandet av Mike Pompeo som ny CIA-chef. Ingen reporter tilläts ställa någon fråga.

Den dominerande reaktionen i den amerikanska medievärlden efter lördagens Vita huset-attacker mot journalister var häpnad.

Glenn Thrush på New York Times twittrade att han fullständigt tappade hakan.

NBC:s Chuck Todd sade att han nu ”fått slut på adjektiv”.

Karen Tumulty på Washington Post sade sig ha fått rysningar av Spicers ord om ”vad ni egentligen borde skriva om.”

Ari Fleischer, som hade Spicers jobb under George W Bush, skrev på Twitter angående mötet i pressrummet: ”Det här är ett uttalande man instrueras av presidenten att göra. Och man vet att presidenten lyssnar.”

Den konservativa kommentatorn Bill Kristol kallade det för ”generande, som amerikan, att se den här pressbriefingen”.

Foto: Zach Gibson/AFP

John Brennan. Foto: Zach Gibson/AFP

Den avgångna CIA-chefen John Brennan, som hört Trumps tal på sin tidigare arbetsplats, uttryckte för sin del upprördhet över vad presidenten undslapp sig.

”Brennan är djupt sorgsen och arg över Donald Trumps föraktliga uppvisning i självförhärligande stående framför CIA:s hedersvägg till minne av byråns fallna hjältar”, sade Brennans tidigare stabschef Nick Shapiro i ett uttalande.

”Brennan anser att Trump borde skämmas.”

Trump själv gav en annan bild av mötet på CIA-högkvarteret i Langley, Virginia: ”fullsmockat, ägnade Väggen stor respekt, långa stående ovationer, fantastiska människor”, skrev han på söndagen på Twitter.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.