Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-brittisk-studie-mer-an-halften-overlever-svar-hudcancer/

Världen

Ny studie: Fler än hälften överlever svår hudcancer

Hudcancerceller genom mikroskåp. Foto: Science Photo Library

Mer än hälften av de patienter som drabbats av svår hudcancer överlever. Det visar en ny studie som gjorts på en grupp patienter som fått sin diagnos i ett sent sjukdomsskede, rapporterar BBC

För tio år sedan var det endast en av 20 patienter som levde i fem år efter att ha diagnostiserats med malignt melanom i ett sent stadium, men majoriteten avled inom några månader. 

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest i Sverige, enligt Vårdguiden.  

Nu visar en klinisk studie att läkemedel som drar fördel av kroppens immunsystem har gjort att fler än hälften av patienterna som har fått diagnosen hudcancer i ett sent sjukdomsskede lever i minst fem år till, enligt BBC. Immunterapi är ett sätt att förmå kroppens immunförsvar att angripa cancerceller så som immunförsvaret skyddar oss mot andra smittämnen.

I studien, som publicerats i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, medverkade 945 patienter. De behandlades med de vanligaste läkemedel Nivolumab och Ipilimumab. De patienter som behandlades med båda läkemedlen hade en 52 procents överlevnad, enligt studien. 

Medan de patienter som behandlades med endast Ipilimumab hade en 26 procents överlevnad och bland de patienter som fick Nivolum var överlevnadsprocenten 44.

– Det har varit en fantastisk överraskning att se så mycket framsteg på så kort tid, säger professor James Larkin på Royal Marsden till BBC News.

Han säger också att det nu finns ”möjligheten att 50 procent av människor med melanom i stadium fyra lever fem år efter att ha behandlats med immunterapi”.