Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 18:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-era-inleds-nar-naruhito-blir-ny-kejsare-i-japan/

Världen

Ny era inleds när Naruhito blir ny kejsare i Japan

Bild 1 av 2 Naruhito tillträder som ny kejsare i Japan på onsdag. Hans fru Masako har brottats med psykisk ohälsa på grund av pressen att föda en son.
Foto: Kimimasa Mayama/Epa/TT
Bild 2 av 2 Japans kejsare Akihito abdikerar från tronen på tisdag. Här med kejsarinnan Michiko.
Foto: Kimimasa Mayama/Epa/TT

I veckan sker ett historiskt skifte i Japan. Den populära kejsaren Akihito abdikerar på tisdagen från sin tron och lämnar över till sonen Naruhito. Tronskiftet markerar en ny era i Japan.  

Rätta artikel

De kommande dagarna ser japanerna fram emot en historisk övergång. Med en ny kejsare inleder landet också en ny tideräkning, vilket har stor symbolisk betydelse.

De annars hårt arbetande japanerna har getts tio dagar ledigt för att följa skiftet som tv-sänds och sammanfaller med ”den gyllene veckan” i maj. 

Själva övergången sker i en tvåstegsraket som börjar med att Akihito på tisdagen blir den första kejsaren på över 200 år att abdikera. 

Dagen därpå tilldelas den 59-årige sonen Naruhito de kungliga attiraljerna – det kejserliga svärdet, juvelen och en antik spegel – i en högtidlig ceremoni som kröner honom till ny kejsare. Därmed inleds också en ny tideräkning i Japan som under Naruhito fått namnet Reiwa - vacker harmoni.

Ceremonierna är strikt traditionella i kejsardömet som är ett av de äldsta i världen. Men som i många andra länder har de kungliga mist mycket av sitt inflytande. Numera har kejsaren endast en ceremoniell roll och borta är den tidigare aura av ”gudomlighet” som omgärdade de kejserliga. 

Inte minst Akihito har strävat efter att göra kungahuset mer jordnära. Han och kejsarinnan Michiko har gjort sig kända för att vara tillgängliga och rönte stor uppskattning när de efter den stora naturkatastrofen 2011 reste till de drabbade områdena, satte sig på knä och pratade med människor. 

Naruhito tros vilja fortsätta i sin fars fotspår och vara nära folket. Som den första kejsaren i Japan att studera utomlands, Naruhito läste två år i vid Oxford, imponerades han av de europeiska kungligheternas avslappnade relation till folket. 

Tiden i Storbritannien gjorde stort intryck på Naruhito. I boken ”Themsen och jag – en memoar om två år vid Oxford” berättar han förtjust om sina besök på historiska pubar och inmundigandet av den obligatoriska maträtten fish & chips.  

Men vägen mot kejsartronen har inte varit smärtfri. Särskilt har Naruhitos fru, den tidigare lovande diplomaten Masako, upplevt stor press på att föda en son. Endast män kan ärva den kejserliga tronen.  Det parat med det begränsade livet i palatset har lett till att hon lidit av sviktande psykisk hälsa. Paret fick aldrig någon son, utan en dotter. Men trycket lättade något när Naruhitos yngre bror Akishion fick en pojke och därmed säkrade tronföljden. 

I ett uttalande förra året i samband med sin födelsedag sade Masakao att hon ska göra sitt bästa trots att hon känner sig ”osäker” inför att bli kejsarinna. Hon sade sig också vara på bättringsvägen och att hon kan utföra flera kungliga uppdrag än tidigare.